Responsabilizarea adolescentului. Pregateste-ti copilul pentru viata
V-ati intrebat de ce atat de multi tineri rateaza in atat de multe aspecte ale vietii lor? Parintii ar fi trebuit sa lucreze la responsabilizarea lor. Este o forma de protectie prin care parintii isi feresc copiii de greutati si nereusite. De ce sa nu-i pregatesti un start frumos in viata daca poti face asta? E adevarat ca necesita un efort, trebuie sa te ocupi zi de zi de adolescentul tau. Sa analizezi ce e mai bine sa faca, sa ai rabdare cu el in caz ca greseste si alte asemenea lucruri.
De ce nu sunt responsabilizati copiii?
Un raspuns ar fi lipsa timpului. Parintii sunt prea ocupati sa-i asigure copilului nevoile materiale asa incat ajung sa le neglijeze pe cele care tin de educatie, in cazul de fata se neglijeaza responzabilizarea copilului. Daca ii ceri sa fie responsabil unui tanar dar cu care n-ai lucrat la varsta adolescentei s-ar putea sa ii ceri ceva ce nu poate sa-ti ofere. Chiar daca ar vrea, nu stie cum. Este un drum pe care el n-a mers. Inca poate invata, dar va fi mult mai greu, pentru ca nu mai este la fel de maleabil in mainile parintilor asa cum e un copil de varsta mai mica.
Un alt raspuns e teama parintilor ca cel mic sa nu greseasca. Aceasta pornire perfectionista este prematura, pentru ca in orice face un copil, la inceput va gresi. Poate va continua sa greseasca o vreme. Dar va reusi pana la urma, cu rabdare si perseverenta. De asemenea, poate exista un refuz de cooperare din partea copilului. Adolescenta e o perioada dificila, asa ca daca protesteaza la eforturile tale de responsabilizare, cere ajutorul unui specialist (psihoterapeut).
Ce e, pana la urma, responsabilizarea?
Suna cam pompos, e adevarat. Dar responsabilizarea nu inseamna altceva decat sa-ti pui copilul la treaba si sa-ti asumi niste riscuri. Sa-i dai de facut treburi pe masura varstei si capacitatii lui nu inseamna ca-i strici copilaria. Nu inseamna nici ca incalci drepturile copilului. Practic il pregatesti pentru viata. Si vrei sa reuseasca din prima, nu-i asa? Pana sa ajungi sa fii mandru ca parinte de reusitele copilului tau, invata-l din timp sa munceasca. Lasa-l sa greseasca. Cea mai eficienta forma de invatare este invatarea din greseli. Desigur, vegheaza mereu ca greselile sa nu fie unele catastrofale, ci sa aiba scop de invatatura. Pe masura ce creste acorda-i increderea ta pentru a face lucruri mai complicate si mai importante. Iar atunci cand iti cere ajutorul, ofera-l. Fara reprosuri sau mustrari.
Responsabilizarea este parte importanta a procesului de educatie. Nu se face educatie doar la scoala. Acolo se petrece doar educatia academica. Acasa, in familie, are loc cea mai importanta parte a educatiei. Dar si cea mai frumoasa, daca stii s-o apreciezi ca parinte si sa vezi cum copilul tau creste frumos sub ochii tai.