Prietenie adevărată în adolescență. Cum găseşti prieteni adevărați, cum îi păstrezi?

Cu toţii ne dorim să avem prieteni adevăraţi, la orice vârstă. Dar puţini îi găsim. Poate că nu ştim unde să-i căutăm, poate ne mulţumim cu puţin. Poate îi găsim şi nu ştim să-i păstrăm. Poate că încă n-am aflat ce înseamnă prietenie. Dar dacă un adult are atâtea întrebări cu privire la un singur subiect, câte întrebări are un adolescent care încă nu are reperele formate?
Ce este prietenia?
Este cu totul altceva decât ceea ce vedem între oameni în ziua de azi. Oamenii se mulţumesc cu relaţii superficiale, fără valori, fără selecții. Oamenii cred că dacă cineva îţi da like pe Facebook îţi e prieten. Nu, e doar un cunoscut care întâmplător are aceeaşi părere ca tine într-o privinţă anume. Dar ţi-ar fi alături la greu? Te-ar ajuta la nevoie? Puţin probabil. Nici n-ar mai fi în preajma ta în acel moment. Nu o dată auzim expresii precum “m-au părăsit toţi prietenii când mi-a fost mai greu”. Dacă te-au părăsit înseamnă că nu ţi-au fost prieteni cu adevărat. Vezi cine ţi-a rămas alături după ce toţi ceilalţi au plecat. Acela îţi e prieten, pe el te poţi baza. Poate că nu e cum te aştepţi tu să fie. Dar el e prietenul adevărat şi merită să ai încredere în el.
Unde găseşti prieteni buni?
Dacă eşti adolescent cel mai probabil loc în care îţi poţi găsi prieteni este şcoala. Cunoşti mai bine anumiţi colegi, te apropii de ei şi deveniţi prieteni. Mai poţi găsi prieteni în preajma locuinţei tale, în parc, la cluburile extraşcolare, în tabere şi cantonamente. E bine să fii sociabil cu toţi colegii şi cunoscuţii tăi, dar să înţelegi că asta nu înseamnă prietenie adevărată. Împrietenirea este doar un început de prietenie. Aceasta din urmă înseamnă să va cunoaşteţi bine, să va ajutaţi, să va înţelegeţi, părinţii să încurajeze relaţia de prietenie dintre voi. E bine ca părinţii să ştie cine îţi sunt prietenii, să îi aduci acasă şi să îi cunoască.
Când, Cum – despre prietenie
Avem nevoie de prietenie la orice vârstă. Când suntem mici prieteniile sunt aleatorii. Pe măsură ce creştem relaţiile prieteneşti cu alţi copii de vârstă apropiată devin mai stabile, mai constante. Ceea ce e foarte bine. Împrietenirea e bine să vină în mod natural, nu forţat. Relaţiile acestea se construiesc atunci când îţi place de o persoană, când aveţi preocupări comune, interese similare. Dacă te aproprii de cineva în mod fals, ca să-i devii prieten cu un scop ascuns, mai devreme sau mai târziu relaţia dintre voi se va termina. Şi nu în mod plăcut. Oferă-i prietenului tău ceea ce şi ţie ţi-ar plăcea să primeşti. A fi prieten presupune să-ţi pese de acea persoană. Să-l sprijini la nevoie, să-l înţelegi, să-l sfătuieşti atât cât te pricepi dar mereu cu gândul la binele lui.
De ce sa avem prieteni
Oamenii sunt fiinţe sociale. Aflăm asta la o vârstă destul de fragedă. Persoanele care nu au familii, nu au prieteni, nu socializează, se lipsesc pe sine de un factor important. Pentru că noi oamenii ne transformăm şi învăţăm lucruri folositoare prin interacţiune cu alţi oameni. Tocmai de asta e atât de important să avem alături oameni de la care să învăţăm lucruri folositoare. Mai mult, la vârsta adolescenţei şi a tinereţii e recomandat să avem un mentor. Un adult pe care îl respecţi (ideal ar fi să fie chiar părintele tău) şi care îşi petrece timp cu tine ca să te înveţe din ceea ce ştie el şi s-a dovedit folositor. Relaţiile de mentorare sunt rare dar sunt utile atunci când se petrec.
Bine de ştiut
- Ce să faci când un prieten te dezamăgeşte? Cu toţii greşim, depinde cum se va răsfrânge această dezamăgire peste prietenia voastră. Dacă îşi cere iertare înseamnă că preţuieşte relaţia cu tine şi merită să-l ierţi şi să continuaţi să fiţi prieteni.
- Iertarea este totuna cu continuarea unei relaţii de prietenie? Nu neapărat. Iertarea celuilalt o faci pentru tine, nu pentru el. Deci iartă-l. Dar dacă ajungi la concluzia că relaţia cu această persoană îţi face rău, depărtează-te. Data viitoare te va durea şi mai rău.
- E bine să ai mulţi prieteni sau nu? O relaţie de prietenie presupune să petreci timp cu acea persoană, să o cunoşti, să o sprijini, etc. Dacă sunt prea multe astfel de persoane nu vei avea cum să instaurezi relaţii serioase, veţi avea doar o prietenie superficială. Investeşte timp şi energie în relaţiile care merită. Selectează dacă e nevoie.
Cum păstrezi o relaţie de prietenie?
E uşor să îţi faci prieteni dar e mai greu să-i păstrezi. Trebuie să vreţi amândoi să va rămâneţi alături şi să va implicaţi în bunul mers al prieteniei voastre. Să iertaţi când ştiţi că trebuie. Să vă ajutaţi când aveţi nevoie. Să petreceţi timp de calitate împreună. Să va cunoaşteţi familiile, nevoile, dificultăţile, bucuriile. Şi să le împărtăşiţi pe toate, bune şi rele. Numai prin implicare veţi reuşi ca şi peste ani să fiţi tot prieteni, cel puţin la fel de buni ca acum.