4 Mituri despre educatia financiara la copii si adolescenti

educatia financiara

In fiecare familie discutiile despre bani se poarta, in mare parte, intre adulti. Copiii sunt lasati pe dinafara ca sa mai copilareasca. Sunt tinuti departe de acest subiect delicat. Educatia financiara nu exista pentru ei. Totusi, e bine ca ei sa cunoasca situatia generala a familiei, sa stie ce isi permite familia si ce nu. E important sa stie si de ce. Pentru ca altfel vor trai in minciuna. Vor deprinde obiceiuri nefolositoare pentru viata lor de mai tarziu.

Iata ce greseli sa nu faceti ca parinti fata de copii, cu privire la bani si educatia  financiara:  

Mitul numarul 1:

Nu vreau ca cel mic al meu sa duca vreo lipsa

Desigur ca nu vrei. Niciun parinte nu vrea sa se afle in imposibilitatea de a-i oferi copilului ceea ce ii trebuie. Dar de aici pana la a-i ascunde copilului situatia financiara reala e cale lunga. Daca este un copil de varsta scolara cu siguranta ca are notiuni generale despre bani, bunuri si valoare. Asa ca e bine sa vorbesti cu el la nivelul lui de intelegere. E posibil sa ai o surpriza placuta – sa inteleaga chiar mai mult decat crezi. Mai bine faci din copilul tau un partener pentru o situatie mai grea decat sa ii ascunzi lucruri pe care trebuie sa le stie. Pana la urma, daca aveti lipsuri financiare in familie, tineti cont de faptul ca si copilul e membru in aceeasi familie.  Tratati-l cu respect chiar daca este doar un copil.

Mitul numarul 2:

Nu vreau ca cel mic sa fie judecat din prisma banilor

Intr-o societate care pune atata pret pe bani si valori materiale suntem cu totii judecati prin aceasta prisma. Insa mai mult decat sa aveti bani ca sa ii oferiti copilului asa incat sa fie acceptat in cercul lui de colegi, prieteni, e mult mai folositor sa il invatati cum sa aiba principii, valori reale si cum sa isi construiasca caracterul si personalitatea. Acestea il vor ajuta pe viitor sa fie realist si concret in toate aspectele vietii lui. Ceea ce este foarte bine, pentru ca il pregateste pentru viitor. Doriti sa aveti un copil puternic, ancorat in lucruri folositoare, gata sa munceasca pentru a reusi? Inseamna ca trebuie sa-l lasati sa se confrunte si cu aceasta situatie. Va intelege mai multe lucruri decat credeti si, intru-un moment al vietii lui, cand va avea tot ce isi va fi dorit, nu va judeca pe altii care au mai putin.  Dimpotriva, le va sari in ajutor asa cum va putea. Educatia financiara ii va prinde foarte bine.

Mitul numarul 3:

Faci educatia financiara copilului cand e mai mare

Imagineaza-ti urmatoarea situatie: esti foarte ocupata la bucatarie si ai mare nevoie sa iti cumpere cineva ceva de la magazin.  Nu te poti duce tu, deci ii dai bani copilului tau si il trimiti sa cumpere ce-ti trebuie. Copilul se duce, cumpara, dar nu-ti aduce niciun fel de rest pentru ca a lasat toti banii la vanzatoare. Intr-o astfel de situatie iti dai seama ca ceva lipseste din cunostintele cotidiene ale copilului.  Poate ca are doar 7-8 ani si ti-ai zis mereu ca-i vorbesti mai tarziu despre bani. Mai tarziu cand? El are nevoie sa stie aceste lucruri marunte de la varste fragede. Adica educatia financiara se face pas cu pas chiar de la cativa ani.

Mult mai suparator decat atat este sa fii chiar tu in magazin cu copilul si el sa ceara sa ii cumperi un lucru foarte scump pentru care tu nu ai bani. Problema e ca nu l-ai invatat valoarea lucrurilor si nu i-ai spus niciodata care sunt posibilitatile tale sau ale voastre ca familie.  E foarte grav ca un copil sa nu cunoasca valoarea lucrurilor pe care le cere si cat munceste parintele pentru a le cumpara. Copilul e complet paralel cu realitatea.  Nu-ti lasa copilul sa ajunga in astfel de situatie.

Mitul numarul 4:

Muncesc mult ca sa ii ofer copilului orice doreste

Daca asa procedezi faci o mare greseala. Parintele are datoria sa ii sigure lucrurile necesare copilului pana la 18 ani. Dincolo de aceasta varsta se presupune ca tanarul invata sau munceste pe cont propriu. Trebuie sa faci o diferenta intre ce ii trebuie copilului tau si ceea ce isi doreste el sau ceea ce iti doresti tu pentru el. Mai mult decat cumpararea de daruri si obiecte materiale, copilul isi doreste ca parintele sa-i fie alaturi. Sa petreaca timp impreuna, sa se joace impreuna, sa plece in vacanta impreuna. Acest timp de calitate valoreaza pentru copil mai mult decat orice cadou sau inzestrare materiala. Asadar munceste 8 ore dupa care mergi acasa la copilul tau, sa petreci timp cu el si sa te odihnesti. Sau sa faci treburi gospodaresti. Serviciul trebuie sa va asigure un trai decent, pentru ca nu traiesti ca sa muncesti ci invers.

Asadar, e important sa vorbesti copilului despre bani. Nu trebuie sa fii expert in finante, incepe cu lucruri foarte simple cotidiene. Lucruri cu care se intalneste copilul in fiecare zi la gradinita, la scoala, in cercul lui de prieteni. Explica-i ca banii se muncesc si sa ii cheltuiesc cu atentie. Ca banii nu se risipesc si ca nu se cumpara orice, oricand, oricum. Ca toate lucrurile importante se discuta in familie si deciziile se iau impreuna. Vei avea astfel un copil responsabil care va putea sa isi puna viata in ordine mai tarziu, cand va ajunge adult, pentru ca va avea acest exercitiu din copilarie.