Adolescentii si factorii de stres. Categorii de factori de stres

stres

Chiar daca unui parinte nu ii face placere sa recunoasca, copiii si adolescentii de azi sunt foarte stresati. Si factorii sunt variatii. Unii sunt sub controlul parintilor, altii sunt sub controlul copiilor si adolescentilor. Altii depind de profesorii lor sau de alte persoane implicate in educatia lor. Totusi, mai sunt destui factori de stres pe care  nu ii poate controla nimeni. Vom incerca sa dezbatem putin fiecare categorie de factori. Asa incat sa vedem ce are de facut un parinte care vrea sa faca viata mai usoara unui copil.

Factori de stres sub controlul parintilor

Factorii de stres care se afla sub controlul parintilor sunt cei care sunt inclusi in disciplina si in educatia raportata la concret. Un copil sau un adolescent bine educat, cu incredere in parintii sai, va intelege carui lucru sa dea o importanta mai mare si carui sa nu ii dea decat o importanta foarte mica. Va invata sa se raporteze in mod concret la toate lucrurile pe care le intalneste. In acest fel nu va exista riscul unei exagerari. Desigur ca si la el va ajunge stresul dar intr-o forma estompata, mai usor de tolerat.

Factori de stres sub controlul copiilor si adolescentilor

Cei mai multi copii si adolescenti nu au repere la care sa se raporteze. De asta au obiceiul sa exagereze situatiile. De exemplu, o nota mica poate parea o catastrofa in ochii lui fara sa fie cu adevarat asa. El ar putea avea urmatoarea atitudine: da, am luat o nota mica dar pot sa o corectez daca invat mai mult data viitoare.  

Avand aceasta atitudine copilul sau adolescentul nu se mai streseaza. Nu mai pune pe sine o presiune pe care nu o poate duce. Insa aceasta atitudine este una  invatata in familie. Ea se poate rasfrange pozitiv asupra grupului de prieteni si de colegi. De asemenea, copiii si adolescentii trebuie sa inteleaga ca privitul excesiv la televizor, prezenta pe platformele de socializare si jocurile pe calculator reprezinta factori de stres pentru ei. Sunt lucruri care ii obosesc. Le strica somnul si programul de studiu, ba chiar si programul de joaca si de iesit afara cu prietenii.

Factori de stres sub controlul invatatorilor si profesorilor

Profesorii si invatatorii sunt relativ limitati atunci cand vine vorba de controlul factorilor de stres la care sunt supusi copiii si adolescentii. Ei trebuie sa se raporteze la un plan de invatamant, la un numar de teme in fiecare zi la fiecare materie. La un program pe care nu au cum sa-l schimbe. Ei pot cel mult sa faca mici ajustari si modificari in favoarea copiilor. In afara de aceste lucruri ei pot avea o atitudine mai ingaduitoare fata de copii. Si pot stabili relatii de comunicare mai bune.  Astfel copiii se vor simti intelesi si ajutati. Nu vor mai merge la scoala simtindu-se sub presiune.

Factori de stres sub controlul altor adulti

Atunci cand copiii si adolescentii sunt lasati peste zi sau o anumita perioada din an in grija bunicilor sau a altor rude, acestea se pot implica in educarea lor. Ele pot oferi repere, le pot explica lucruri mai complicate care necesita timp si rabdare. Pot gasi cai atractive de a afla raspunsul la lucruri care pe copii ii preocupa. Pot fi de mare ajutor atat parintilor care au timp putin pentru copii in fiecare zi. Pot fi de mare ajutor si pentru copiii, pentru ca prin comunicare calma si lejera le scade nivelul stresului. 

Factori de stres pe care nimeni nu ii poate controla

Din pacate sunt si factori de stres pe care nimeni nu ii poate controla. De cate ori ne uitam la stiri si aflam de razboaie, cutremure, inundatii, alunecari de teren si alte lucruri asemenea, ele se rasfrang asupra felului in care noi si copiii nostri percepem lumea inconjuratoare. Poate ca noi, ca adulti, ne-am format un mecanism de combatere a stresului, intr-o oarecare masura. Dar copiii si adolescentii abia de acum inainte isi formeaza acest mecanism. Sa nu fim surprisi daca ii vedem marcati de un anumit eveniment…

Asadar sunt lucruri pe care le putem face pentru copiii nostri dar si pentru noi asa incat stresul sa fie redus la doze digerabile. Copiii ne vor privi ca modele si vor reactiona si ei asa cum vad ca reactionam noi.