Tipuri de gelozie

gelozie

Cunoastem cu totii sentimentul de gelozie pentru ca ne-am intalnit cu el atunci cand am fost implicati in relatii. Fie am fost noi gelosi, fie partenerii nostri. Indiferent de situatie, stim ca e tare neplacut. Dar, ati aflat ca sunt mai multe tipuri de gelozie?  

Gelozie reactiva

Gelozia reactiva se declanseaza cu motive intemeiate, atunci cand are loc un act de infidelitate sau un act care poate genera infidelitate din partea partenerului. De obicei e un tip de gelozie controlabil, mai ales daca partenerul se opreste din practicile infidele. Fapta nu va fi uitata curand dar nici nu i se vor face zilnic reprosuri.

Gelozie suspicioasa

Gelozia suspicioasa este cea fara un motiv exact. Ai indoieli, iti scade increderea in partener dar n-ai dovezi. Si parca nici nu vrei sa le ai. Este forma cea mai suparatoare de gelozie, pentru ca in felul asta poti chinui un om nevinovat. Care poate nici macar nu s-a gandit la infidelitate.

Gelozie retroactiva

Gelozia retroactiva are legatura cu foste relatii ale partenerului sau partenerei care par sa dovedeasca faptul ca pot fi infidela(a). Aceasta forma de gelozie se manifesta adesea in cupluri necasatorite: barbatii n-ar vrea ca ei sa creasca niste copii care nu sunt ai lor ci ai partenerelor cu alti barbati. Iar femeile nu vor ca barbatii sa se ataseze de foste partenere si in final sa ajunga sa creasca singure copiii rezultati din relatia prezenta.

Gelozie deliranta

Gelozia deliranta este forma maxima posibila a geloziei. Gelozia deliranta este o obsesie ce te face sa te comporti irational chiar si in situatii marunte. Cauzi dovezi de infidelitate in orice situatie, lucru, ipostaza. Astfel de situatii sunt grave pentru ca se ajunge la violente, boli cronice, dependente diverse. Un gelos delirand evita sa se confrunte cu propria situatie si se preocupa excesiv de vietile altora.  

Ce poti face cand iti dai seama ca esti gelos?

Inainte de toate, stai de vorba cu partenerul cu cartile pe masa. Sunteti adulti si aveti o problema. Din aceasta discutie trebuie sa rezulte daca exista sau nu infidelitate. Daca nu exista, iti ceri scuze si mergeti mai departe. Daca exista si partenerul infidel isi cere scuze si pune capat respectivei relatii, atunci il ierti si incerci sa uiti. Daca nu recunoaste sau nu vrea sa renunte la acea relatie, renunta tu la relatia cu el. O viata traita in gelozie e un chin. Mai bine puneti punct cand inca nu v-ati atasat emotional foarte mult si nu aveti multe lucruri de impartit.