5 lucruri pe care sa le faci pentru a avea o familie fericita
Fiecare om viseaza sa aiba o familie fericita. Dar putini ajung la performanta de a avea o astfel de familie. Majoritatea familiilor din vremea noastra sunt disfunctionale, monoparentale, deficitare la comunicare. Nu petrec timp impreuna, se cearta, se critica si iau decizii pe negandite. Nu-ti vom spune lucruri noi in randurile care urmeaza, iti vom aminti lucruri pe care le stii dar carora nu le-ai dat prea mare importanta.
Comunicare reala
Sa comunici cu cineva nu inseamna doar sa stai intr-un loc si sa-l asculti pe celalalt vorbind. Trebuie sa-l urmaresti cu atentie, trebuie sa intelegi ce se afla in spatele cuvintelor. Pentru ca uneori cuvintele sunt incapabile sa exprime dorintele noastre, neputintele pe care le avem, intensitatea unor sentimente… Dar daca esti atent cand celalalt vorbeste, vei putea citi printre randuri, cum se spune.
Chiar vei reusi sa faci un exercitiu de empatie – vei putea sa te pui in locul lui si sa intelegi de ce se comporta cum se comporta, de ce spune ce spune si care este cea mai mare nevoie a acestuia. Sa comunici in mod real inseamna sa asculti si sa vorbesti, inseamna sa iei decizii si sa treci la actiune. Inseamna sa-ti faci timp pentru cel de langa tine. Sa faci din el sau ea o prioritate in timp ce alte treburi le lasi deoparte. Comunicarea reala are un pret pe care trebuie sa fii dispus(a) sa-l platesti.
Arata-i familiei iubirea ta
Ati auzit si voi de gluma aceea amara in care un sot nu i-a mai spus sotiei ca o iubeste de 30 de ani? Ca e de ajuns ca i-a spus la nunta si ca a luat-o de nevasta?! Ei bine, nu trebuie sa se intample tot asa si in familia voastra. Daca intr-adevar va iubiti sotia sau sotul, nu va asteptati ca acesta sa traiasca o viata presupunand ca e iubit. Chiar si daca n-aveti prea mult timp pentru voi, iubirea ar trebui sa curga din cuvintele voastre, din gesturile voastre marunte, din felul in care va ajutati, din felul in care va tineti de mana, etc.
Membrii unei familii sunt diferiti. Accepta diferentele
Atunci cand doua persoane se casatoresc sunt constiente ca in unele privinte se aseamana iar in altele se deosebesc. Chiar si asa li se pare ca fac o alegere buna in privinta partenerului. Lucrurile incep sa se complice cand in viata cotidiana apar tot felul de presiuni si diferentele incep sa se manifeste in defavoarea armoniei din casa. Sunt persoane care vor incerca mereu sa-si schimbe partenerul de viata, sa-l dea pe brazda cum se spune.
Ei bine, ar trebui sa renunte la acest obicei de a-l presa pe celalalt sa se schimbe. Acesta nu se va schimba decat daca ajunge de buna voie la concluzia ca trebuie sa faca asta. Tot asa stau lucrurile si cu copiii. Poate ca unul seamana cu mama, altul cu tata. Poate ca nu seamana ca si comportament cu niciunul. Ca parinti trebuie sa acceptati diferentele si sa gasiti un nou mod de a le armoniza – de a trai frumos impreuna cu toate diferentele dintre voi.
Deciziile se iau impreuna
Viata pe care o traim presupune sa luam zilnic o multime de decizii. Pe unele le luam bine, pe altele nu. Daca numai o persoana din familie ia decizii si toti ceilalti trebuie sa fie de acord pentru ca asa e bine… nu va dura mult pana cand tensiunile vor escalada. Deciziile intr-o familie sanatoasa se iau impreuna.
Se discuta din toate punctele de vedere, chiar si din punctul de vedere al copiilor. Pentru ca si ei sunt parte din familie. Nu treceti peste opiniile copiilor pentru ca vor ajunge repede la concluzia ca sunt neglijati, ca nu sunt importanti. Dar daca ii implicati sanatos in procesul cotidian de decizie s-ar putea sa ajunga tineri si mai apoi adulti intelepti. Nu asta va doriti?
Petreceti timp in familie
Orice relatie sanatoasa presupune sa petreceti timp impreuna. Impreuna unul cu celalalt, cu copiii vostri, cu prietenii, cu familiile de provenienta. Cand petreceti timp impreuna va cunoasteti mai bine, comunicati mai relaxat, va intelegeti temerile, dorintele, bucuriile. Nu neglijati acest timp petrecut impreuna pentru ca nici nu realizati cat de important e. Vedeti asta pe pielea voastra atunci cand lucrurile nu mai merg bine. Dar nu trebuie sa ajungeti pana acolo ca sa pretuiti timpul petrecut impreuna. Gandit si planificat, pus deoparte ca sa fiti impreuna.
Vezi ca nu e niciun secret ca sa ai o familie fericita? Totul incepe cu o dorinta profunda de a avea o familie fericita si mai apoi treceti la fapte pentru a intretine acest vis. Se munceste mult la o familie fericita, dar merita efortul.