Cei 4 dusmani ai unei casnicii fericite

dusmani

Orice om porneste in viata de casnicie gandindu-se ca va fi fericit. Se straduieste sa aleaga in asa fel incat sa fie fericit. Insa, putini reusesc in acest demers. S-a descoperit ca sunt 4 dusmani ai unei casnicii reusite si implinitoare: critica, dispretul, defensiva si impietrirea. 

Critica

Ne intalnim cu ea la orice pas. Sotul isi critica sotia, iar aceasta il critica la randul ei. Totusi, trebuie sa recunoastem ca acest dusman este mai mult apanajul femeilor. In dorinta lor de perfectiune taxeaza aspru orice abatere. Problema nu este dorinta de perfectiune, pe care ar trebui s-o avem cu totii, problema este felul cum exteriorizeaza aceasta dorinta, cum isi transmite asteptarile si cum nu face nimic sa-si ajute partenerul in a implini aceasta dorinta.

Daca o persoana este excesiv de critica va primi din ce in ce mai mult din ceea ce critica. Pentru ca lucrul pe care te concentrezi, acela se dezvolta. Chiar si cand e vorba de ceva rau. Daca vrei ca un comportament anume sa fie indreptat, pune umarul laolalta cu partenerul tau. Munciti impreuna la schimbare si va veti bucura impreuna de rezultate. Partenerii in casatorie formeaza un tot unitar, prin critica te separi de partenerul tau. Ceea ce nu e sanatos nici pentru el si nici pentru tine.

Dispretul

Iata un alt sentiment extrem de daunator. Ce lucru grav ti-a gresit partenerul de ai ajuns sa-l dispretuiesti? Sau poate te dispretuiesti pe tine insuti din cauza unei greseli pe care ai comis-o. Sau poate e o greseala groaznica doar in ochii tai… Daca ai ajuns aici situatia e grava si trebuie sa ceri ajutor. Fie discuti cu cineva in care poti avea incredere, fie ceri ajutorul unui specialist. E nevoie de o evaluare obiectiva a situatiei. Dupa aceasta e posibil ca toata perspectiva sa se schimbe. Dispretul se combate prin iertare. Cand esti constient ca nici tu nu esti perfect, iti e mai usor sa iti ierti partenerul indiferent ce ti-ar fi gresit. Ba chiar reusesti sa te ierti si pe tine insuti / insati. Asa iti iei adio de la unul dintre cei 4 dusmani ai casniciei fericite.

Defensiva

Atunci cand aveti o neintelegere, cum reactionezi? Incepi sa-ti aperi pozitia? Cauti un milion de argumente? Mai bine, dupa ce ti-ai expus parerea, asculta si varianta partenerului. Asculta nu doar ca sa asculti, ci ca sa intelegi si punctul lui de vedere. In orice casnicie apar pareri diferite intr-o situatie sau alta dar trebuie sa existe disponibilitate  pentru a media diferentele. Sa aveti suficienta deschidere unul fata de celalalt asa incat sa nu va grabiti sa luati decizii de… unii singuri. Dupa o disputa lasati sa treaca 1-2 zile si apoi dezbateti problema mai asezat si mai dornici de a gasi o solutie.

Impietrirea

Iti mai iubesti partenera? Iti mai iubesti partenerul? Va amintiti de ce v-ati casatorit? Daca ati ajuns la impietrirea inimii, la starea aceea in care parca nu mai simtiti nimic si nu va mai pasa de nimic inseamna ca undeva pe drum ati pierdut iubirea care v-a adus laolalta. Cereti ajutor! Sunteti la un pas de divort. Adica veti deveni si voi parte dintr-o statistica ingrijoratoare. Vorbiti cu familiile voastre, cereti ajutor la specialisti. Nu lasati lucrurile sa degenereze si mai mult. Luati-va un timp de odihna, nu de separare. Amintiti-va ce mult v-ati iubit, cate planuri ati avut impreuna. Daca aveti si copii situatia este cu atat mai delicata cu cat trebuie sa va ocupati de fiecare in parte si sa le spuneti ca sunteti in impas.

Parcursul pe care il are o casnicie se poate corecta oricand. Daca cei doi parteneri isi doresc acest lucru si daca cer ajutor atunci cand isi dau seama ca nu se mai pot descurca singuri. Acordati-va o noua sansa de a fi fericiti impreuna. Aparati-va de cei 4 dusmani ai casniciei. Nu va grabiti sa divortati. Acesta nu este o solutie, e doar o parte din problema.