7 Mituri despre viata de casnicie. Afla care sunt acestea si evita-le

casnicie

Sunt atat de multe mituri cu privire la casnicie incat am ajuns sa ne incurcam in ele. Pornim la drum egoisti, posesivi, cu un nivel foarte ridicat al asteptarilor si speram ca in fiecare zi sa se petreaca o minune la care noi sa nu punem deloc umarul. In randurile urmatoare vom trece in revista cateva dintre cele mai raspandite mituri cu privire la casnicie si la relatia dintre parteneri.

1. Copiii iti vor salva casnicia

Daca pornesti de la ideea ca nasterea unui copil iti poate salva casnicia s-ar putea sa te pomenesti ca aduci pe lume 1-2 sau mai multi copii dar casnicia ta este tot pe butuci. Problemele de cuplu se rezolva inainte de venirea pe lume a copiilor asa incat acestia sa nu fie afectati de problemele parintilor. Nici nu va dati seama cat de tare ii afecteaza modelele deficitare pe care le creaza si le folosesc parintii sub ochii copiilor. Asadar NU copiii salveaza casnicia.

2. Viata de casnicie este plictisitoare

Viata de om casatorit nu este neaparat plictisitoare. Daca ea se bazeaza pe o buna comunicare cu partenerul, daca fiecare stie exact ce doreste si are capacitatea de a media situatia cu partenerul. Atunci si viata impreuna poate fi bucurie si veti avea senzatia de implinire. Plictiseala apare atunci cand are loc o distantare intre parteneri. Ea este o consecinta a nepasarii si a implicarii celor doi pentru o viata comuna implinitoare.

3. Nu te vei mai simti singur

Din pacate sunt multe situatii in care desi esti casatorit te simti foarte singur.  Aceasta senzatie de singuratate in doi este una foarte suparatoare si apare atunci cand partenerii nu comunica deloc sau nu comunica eficient unul cu celalalt. Aceasta comunicare deficitara are loc atunci cand partenerii nu petrec suficient de mult timp impreuna, nu lucreaza la rezolvarea treburilor cotidiene si nu fac planuri de viitor impreuna. Practic cei doi se instraineaza. Casnicia lor se rezuma la a trai sub acelasi acoperis. Daca te casatoresti ca sa nu te mai simti singur este o motivatie gresita. Senzatia de impreuna, de comuniune, de familie apare atunci cand ambii parteneri lucreaza la binele comun.  

4. Partenerul iti ghiceste gandurile

Sunt rare situatiile in care partenerii au ajuns sa comunice atat de bine incat sa isi ghiceasca gandurile sau sa poata comunica in baza unor gesturi numai de ei stiute.  Asadar acest nivel de comunicare profunda dintre parteneri se atinge rar. Nu e cazul sa traiesti cu ideea ca daca esti casatorit sotia iti va cunoaste toate gandurile si nu vei mai avea intimitate cu tine insuti. Este valabila si reciproca. Cele mai multe situatii vor fi inversul temerilor tale . Adica iti vei dori ca partenerul sa iti ghiceasca gandurile asa incat sa nu mai fie nevoie sa folosesti atat de multe cuvinte si sa treaca mult timp pana sa te faci inteles.

5. Casnicia te plafoneaza profesionala

Casnicia nu te plafoneaza professional. Daca te plafonezi depinde doar de tine si de felul in care te raportezi la casnicie, la partener si la munca pe care o prestezi. E adevarat ca nu vei mai avea la fel de mult timp pentru tine, pentru munca si pentru planurile personal. Vei fi mai ocupat cu planurile comune, cu grija pentru partener si pentru familia pe care doriti sa o intemeiati. Ceea ce nu este deloc rau, pana la urma de aceea te-ai casatorit. Ca sa daruiesti, nu ca sa tot primesti.

6. Daca ne certam inseamna ca nu ne potrivim

Certurile apar destul de des  Chiar si in situatia in care ambii parteneri se straduiesc sa faca lucrurile asa cum trebuie. Daca te certi cu partenerul nu inseamna ca nu te potrivesti cu el. Nu inseamna nici ca cearta trebuie sa fie un motiv de divort rapid. Oamenii se cearta din foarte multe motive. Cel mai adesea nu pot comunica ceea ce doresc, nu se pot face intelesi. Problemele de comunicare apar in conditii de oboseala, de stres, de presiuni exterioare familiei, in conditii de vulnerabilitate.

Nu lua decizii importante in astfel de situatii chiar daca a avut loc o discutie neplacuta cu partenerul. Discutati din nou situatia care va supara sau care are nevoie de o rezolvare din partea voastra. Veti fi surprinsi sa vedeti ca dupa ce v-ati odihnit putin aveti o noua viziune despre ceea ce urmeaza sa spuneti si sa faceti. Deci chiar daca va mai certati merita sa va acordati o noua sansa.  

7. Daca ma iubeste ma va face fericit

Casniciile ratate pornesc de la aceasta premisa care spune ca daca te-ai casatorit partenerul, daca te iubeste, te va face fericit. Pornesti la drum cu un nivel foarte ridicat de asteptari fara sa te mai gandesti ca si partenerul tau are acelasi asteptari de la tine. Adica v-ati casatorit ca sa fiti impreuna si sa va iubiti unul pe celalalt. Nu astepta mereu ca celalalt sa faca primul pas, sa fie el primul care ofera ceva, pentru ca abia mai apoi sa oferiti si tu ce poti pentru el.

Inainte sa te casatoresti presupune sa intelegi ca vei fi primul care vei oferi ceva. Adica daca vrei sa fii fericit in casnicia ta, ofera tu primul, iubeste tu primul, renunta tu primul. Cu un astfel de principiu ca si fundament nu ai acum sunt n-ai o casnicie minunata. Da chiar este posibil!