Violenta in familie si consecintele asupra victimelor

violenta

Desi nu ne place sa recunoastem, violenta este prezenta in familii. Este prezenta intre sot si sotie, intre parinti si copii, intre cei tineri si cei in varsta. Din diverse motive oamenii se manifesta violent (fizic, verbal, sexual, etc.) chiar in mijlocul caminului lor, loc in care toti membrii familiei ar trebui sa se simta in siguranta.

In fiecare familie complexul de factori este diferit, dar cel mai adesea sunt 3 cauze majore care duc la violenta: modelele de comportament, alcoolul, stresul major. Chiar daca se porneste de la premisa ca violenta e normala si ca femeia trebuie sa rabde de dragul copiilor, sustinem argumentat ca acesta nu este un comportament normal ci doar o forma de manifestare a puterii si controlului agresorului. Desi, cel mai adesea femeile si copiii sufera din cauza violentei in familie, mai sunt si barbati agresati. Oricare ar fi situatia, violenta trebuie sa inceteze.

Ce anume declanseaza violenta

Asa cum am amintit mai sus, prima cauza este mostenirea unui model gresit de comportament, in general al tatalui. Acesta este preluat fara sa-si dea seama de catre fiu, care va proceda identic in familia pe care si-o va intemeia. Frecvent, acest comportament se asociaza cu alcoolul si dependenta de substante care produce dezinhibitie. Agresorul simte ca nu mai e nimic care sa-l opreasca asa incat isi manifesta puterea si controlul asupra celorlalti membri ai familiei. Agresiunea poate fi verbala, fizica, emotionala, spirituala, sexuala. Cel mai adesea se combina mai multe astfel de forme ale violentei si casa familiei respective devine un cosmar. Violenta poate aparea in momente de stres major, cand agresorul nu-si poate controla pornirile din cauza presiunii mari pe care o suporta. Desi este mai rara, nici aceasta forma de violenta nu trebuie suportata.  

Suferintele provocate de violenta

Putine persoane isi dau seama cat de daunatoare este violenta. Cat de mult strica in personalitatea celor implicati si cat de greu poate fi uitata sau iertata. Sunt persoane agresate care n-au uitat prin ce-au trecut nici dupa zeci de ani. O astfel de persoana se gandeste mereu ca a fost de vina cu ceva. Ca a gresit ceva si nu stie ce. Frustrarea, neputinta si stima de sine scazuta fac ravagii in omul ei interior. Se instaleaza adesea boli grave precum depresia si predispozitia catre alte afectiuni psihologice. Ajunge foarte usor sa nu se poata controla, sa inceapa sa-si faca rau siesi sau altor persoane. Nu mai poate construi decat relatii distructive. Scara de valori a unei persoane agresate este puternic perturbata.

Cum primesti ajutor in caz de violenta

  • Poti sa suni la 112 si politia il va amenda pe agresor pentru tulburarea ordinii. Din pacate, amenda o va plati din bugetul familiei.
  • Poti sa faci plangere la politie si aceasta va incepe audierile. Insa, te poate agresa in continuare pe durata audierilor.
  • Daca ai urme pe corp, poti sa scoti un certificat medico-legal pe care sa-l folosesti ca dovada impotriva agresorului.
  • Cere ajutor Centrelor specializate din fiecare judet. Acestea te pot adaposti pana la 6 luni, te ajuta financiar, juridic, psihologic. Te ajuta sa-ti gasesti de lucru daca nu ai si sa te pui pe picioare departe de agresor.
  • Poti cere ordin de restrictie asa incat maxim 2 ani agresorul sa nu se poata apropia de tine.  

 

Desigur ca nu stim situatia ta specifica, dar atata vreme cat ramai in preajma agresorului situatia ta se poate inrautati si mai mult. Daca poti face ceva sa te salvezi din aceasta situatie de cosmar, de ce sa vrei sa ramai acolo? Daca sunt si copii implicati in aceasta situatie, asa cum se intampla adesea, poti pleca impreuna cu copiii. Trebuie sa-ti asumi riscul unui nou inceput, care nu va fi usor. Dar vei fi mai in siguranta in adaposturi specializate si sub protectia legii decat daca nu faci nimic. Daca familia de provenienta te sustine, sigur vei depasi situatia mai usor si vei reusi sa-ti pui viata pe un fagas nou.

Merita mentionat ca aceasta situatie este una traumatica. Adica va fi necesara o perioada de psihoterapie de recuperare. Dar vei reusi.