Si tu suferi de nomofobie. Afla ce e si cum scapi de ea
Nomofobie este un termen medical nou dar defineste o problema destul de veche – de cand s-au raspandit telefoanele mobile si au inceput sa provoace adictii de tot felul. O persoana care sufera de nomofobie e una care nu se poate dezlipi de telefonul sau mobil.
Vrea sa fie mereu conectat, sa stie tot ce se petrece, sa vada mesajele si apelurile indata ce sosesc. Ii place senzatia de “conectat” si nu-si da seama ca de fapt telefonul si alte dispozitive se interpun intre el / ea si partenerii de conversatie chiar si cand se afla fata in fata cu acestia. E prea mult preocupat de “impreuna” ca sa vada ca de fapt e singur(a) cu un telefon in mana. Persoana este dependenta de telefon, dar nu ca obiect in sine ci ca functionalitate. Problema este asociata cu adictia de internet in general si de platformele de socializare in special.
Cum se manifesta o astfel de persoana?
Pai, e suficient sa te uiti la tine ca sa afli, pentru ca foarte probabil suferi si tu de aceasta fobie intr-o masura mai mare sau mai mica.
- Posteaza des si orice pe platformele de socializare
- Daca ii cedeaza bateria la telefon intra in panica
- Verifica insistent daca a primit ceva nou (sms, email, like-uri, etc.)
- Are senzatia ca suna telefonul si cand acesta nu suna
- Iese in oras cu prietenii dar sta cu telefonul in mana si vorbeste la el in loc sa comunice cu cei pe care ii are in fata
- Daca n-are internet se simte izolat(a)
Nomofobie – o viata reala sau una virtuala?
Mai mult decat disconfortul provocat de nomofobie, se ridica o intrebare: daca esti mereu online mai ai o viata reala? Sau si viata ta e una virtuala? Am ajuns intr-un moment in care putem face totul din fata un gadget de acasa – fara sa mai iesim, fara sa mai vorbim fata in fata, fara sa mai interactionam in realitate. Aceasta este o problema care genereaza si mai multa izolare si singuratate intr-un secol al singuratatii. Nu e de mirare ca probleme psihologice se amplifica!
Ar trebui sa ne bucuram de beneficiile tehnologiei si sa o utilizam cu masura. Altfel aceasta se poate intoarce impotriva noastra cu consecinte dezastruoase pe termen lung. Opriti-va chiar acum! Reevaluati-va viata si felul in care o traiti. Si daca nu puteti sa renuntati de unii singuri, cereti ajutor de specialitate. E o boala care se poate trata si inca se obtin rezultate bune. Nu mai amanati.