10 semnale de alarma in caz de ganduri de suicid

Sinuciderea poate parea pentru unii o solutie atunci cand viata pe care o duc li se pare dificila, fara sens, departe de ce se asteptau ei sa fie. Sunt ingrijorator de multe persoane care vorbesc despre sinucidere, deci se gandesc sa o faca, dar si mai ingrijoratoare este rata in crestere a celor care chiar se sinucid. Cercetatorii care au facut studii in aceasta privinta au facut lista celor 10 semnale de alarma pe care trebuie sa le iei in considerare. Mai ales daca cineva drag are ganduri sinucigase si exista riscul sa treaca la fapte.

  1. Vorbeste despre suicid – Orice discutie despre sinucidere, moarte sau ranire de sine reprezinta un semnal de alarma. Expresii de genul “Mai bine nu ma nasteam”, “Daca ne mai revedem…”, “Mi-ar fi mai bine mort” trebuie sa te puna in alerta ca ceva are de gand si nu va fi ceva bun.
  2. Cauta mijloace mortale – Cauta arme, pastile, cutite sau orice obiect care i-ar putea servi in punerea in aplicare a planului de sinucidere.  
  3. Preocupare pentru moarte – Orice preocupare pentru moarte, sinucidere, violenta. Chiar si atunci cand doar scrie poezii sau povestiri despre moarte.  
  4. Nu are speranta de viitor – Senzatia de lipsa de speranta, de coplesire, de prins in capcana din care nu e cale de iesire. Credinta ca nu va fi niciodata mai bine.  
  5. Ura de sine – Sentimentul de ura de sine, de lipsa de valoare, de vina si rusine, senzatia ce este o povara.  
  6. Isi pune treburile in ordine – Isi face testamentul, daruieste bunuri pretioase, face aranjamente pentru membrii familiei.  
  7. Spune Adio / la revedere – Face vizite neobisnuite sau da telefoane ciudate familiei si prietenilor, spunandu-le ca nu-i va mai vedea vreodata.  
  8. Se retrage in singuratate – Indepartarea de familie si prieteni din dorinta de a fi lasat in pace este un semnal puternic ca ceva grav se intampla. Izolarea sociala poate contribui la reusita unui plan de sinucidere.
  9. Comportament autodistructiv – Creste consumul de alcool si droguri, sofeaza imprudent, se implica in relatii sexuale nesigure. Se comporta ca si cum ar vrea sa moara.
  10. Sentiment brusc de calm – Un sentiment de calm si fericire dupa ce o perioada persoana a fost foarte depresiva poate insemna ca a luat deja decizia de a se sinucide.  

Dupa cum vedeti sunt comportamente specifice mai multor grupe de  varsta, dar toate sunt periculoase si trebuie tratate cu seriozitate. Daca le observati la cei dragi, nu-i lasati singuri cu povara pe care o duc. Desi sunt dificili, luptati pentru viata lor. Cereti ajutor medical inainte ca ei sa ajunga sa-si puna planul distructiv in aplicare.