Ce este dislexia si cum se manifesta in functie de varsta pacientului

Dislexia este o tulburare care afecteaza procesul de invatare al pacientului. Acesta este in general copil de varsta scolara dar dislexia se poate manifesta chiar si la adulti, daca in copilarie nu au primit ajutor. Dislexicii citesc cu dificultate, le este greu sa parcurga un text corect si fluent, se tot poticnesc in lucruri care pentru altii par banale. Se descurca greu atunci cand au de rezolvat probleme de matematica sau atunci cand trebuie sa inteleaga si sa interpreteze textul pe care l-au citit. Este o afectiune raspandita la aproximativ 17% din populatie asa ca daca ai primit un astfel de diagnostic pentru tine sau copilul tau, nu te panica. Dislexicii nu sunt mai putin inteligenti decat alte persoane si nici nu au o tulburare vizuala asa cum cred unii. Aceasta tulburare poate fi dificil de identificat pentru ca in general procesul de invatare de la copilarie si pana la vasta adulta contine si… poticneli. 

Prescolari

In cazul copiilor mici dislexia se poate manifesta prin invatarea greoaie de cuvinte noi, prin vorbire “din amintiri” si prin stalcirea cuvintelor pana acolo incat nu mai intelegi ce vor sa spuna. Parintii vigilenti si educatorii pot identifica problema, mai ales daca pe masura ce creste copilul continua sa nu avanseze in materie de limbaj si exprimare cursiva. 

Scolari

Acestia citesc cu dificultate, nu inteleg ce citesc, nu pot raspunde la intrebari si se incurca in cuvinte asemanatoare. Pronuntarea clara a unor cuvinte pot fi adevarate batalii pentru ei. Invata greu cuvinte noi, nu reusesc sa le digere si sa le includa in vocabularul cotidian. Daca nu se iau masuri de recuperare pot ajunge destul de usor sa se confrunte cu marginalizarea din partea colegilor. De aici pana la probleme psihologice nu e decat un pas. E important ca parintii si profesorii sa semnaleze problema rapid si sa ceara ajutor medical.  

Tineri si adulti

Chiar daca citirea cu voce tare suna mai bine, nu reusesc sa asimileze procesul de citire “in gand”. Se pomenesc spunand totul cu voce tare, le scapa subtilitatile de limbaj, nu raspund la glume. Nu reusesc sa se descurce cu limbile straine. Invata greu si uita usor.  Persoanele ajunse la varste adulte care inca sufera de dislexie sunt acelea care n-au fost identificate in copilarie ca avand aceasta tulburare si care nu au cerut ajutor de specialitate. 

Chiar daca nu exista tratament curativ pentru aceasta tulburare, exista metode prin care pacientul se poate recupera suficient de mult cu ajutorul unui specialist logoped sau psiholog asa incat sa poata performa la scoala sau la locul de munca. Multe personalitati au avut aceasta tulburare si au depasit-o cu succes. Deci lucrurile pot fi tinute sub control. Cu cat se cere ajutor de specialitate mai repede, cu atat pacientul raspunde mai bine la metodele de recuperare. Logopedia si psihoterapia scurta strategica pot fi de un real folos pacientilor de orice varsta. Nu amanati.