Ce trebuie sa stiti despre Ofidiofobia: frica de serpi 

Serpii sunt adesea descrisi ca fiind animale amenintatoare sau periculoase iar teama de serpi este considerata intemeiata – cui nu i-ar fi frica de ceva care te poate ucide cu o singura muscatura?

Un studiu din 2013 a constatat chiar ca creierul nostru este conditionat sa se teama de formele asemanatoare serpilor. acest lucru are sens, deoarece au fost intotdeauna o amenintare pentru oameni.

Cu toate acestea, in zilele noastre, daca descoperi ca nu poti sa functionezi in viata cotidiana sau ca iti pierzi tot controlul la simpla mentionare a unui sarpe, este posibil sa ai mai mult decat respectul sanatos pe care il merita un pradator salbatic.

Care sunt simptomele ofidiofobiei?

Daca iti este teama profunda de serpi, este posibil sa ai anumite simptome atunci cand te gandesti la ei, cand se discuta despre ei sau chiar cand vezi unul, desi e foarte posibil sa nu te atace:

  • ameteli
  • greata
  • transpiratie, in special la nivelul extremitatilor, cum ar fi palmele
  • ritm cardiac crescut
  • dificultati de respiratie
  • tremuraturi

Aceste simptome se pot agrava pe masura ce te apropii fizic de un sarpe sau pe masura ce timpul unei interactiuni cu un sarpe devine mai aproape de a se intampla.

Care sunt cauzele ofidiofobiei?

La fel ca alte fobii specifice, teama de serpi poate proveni dintr-o varietate de cauze. Poate avea de fapt mai multi factori, fiecare stratificat unul peste celalalt, luand o frica latenta (nedezvoltata) si transformand-o in ceva care provoaca anxietate. Unele cauze ale ofidiofobiei includ:

  1. O experienta negativa. O experienta traumatica cu un sarpe, mai ales la o varsta frageda, te-ar putea lasa cu o fobie pe termen lung. ar putea fi vorba de muscaturi de sarpe, sa te afli intr-un mediu inspaimantator care sa prezinte in mod proeminent serpi si in care sa te simti prins sau neajutorat.
  2. Comportamente invatate. Daca ai crescut vazand un parinte sau o ruda afisand teroare in jurul serpilor, atunci ai invatat ca sunt ceva de care sa te temi. acest lucru este valabil pentru multe fobii specifice, inclusiv ofidiofobie.
  3. Portretizarea in mass-media. adesea invatam sa ne temem de ceva deoarece mass-media sau societatea ne spun ca este infricosator. Clovni, lilieci, soareci si serpi ajung adesea pe aceasta lista. Daca vezi prea multe filme infricosatoare sau imagini infricosatoare cu serpi pe o perioada lunga de timp, ai putea invata sa te temi de ei.
  4. Invatarea despre experiente negative. A auzi pe cineva descriind o experienta inspaimantatoare cu un sarpe ar putea fi declansator de fobie pentru tine. Frica vine adesea de la ceva care provoaca durere sau disconfort, spre deosebire de o amintire a unui experiment efectiv.

 

Fobiile sunt frecvente si variate. Unele apar la varste fragede si treptat scad in intensitate. Dar sunt si unele de care nu scapi toata viata. in aceste situatii e necesara interventia unui psiholog. Va recomandam psihoterapia scurta strategica pentru ca va ofera solutii rapide personalizate la problemele pe care le aveti.