Zoofobia, teama de animale – cauze, simptome, tratament
Zoofobia este o afectiune anxioasa si implica teama de animale. Oamenii dezvolta temeri diverse printre care si teama de animale, pasari, insecte. Se presupune ca anumite persoane au predispozitii spre formarea de zoofobii. Adesea serpii si paianjenii starnesc dezgustul si teama iar oamenii dezvolta o reactie de tip raspuns. Nici albinele cu intepaturile lor riscante nu scapa din lista insectelor care provoaca fobii. Pana la un punct, fricile de acest gen sunt necesare, pentru ca ajuta la protectie si este implicit sa apara in copilarie, dupa care sa se amelioreze pana spre varsta adulta.
Desi toate reactiile sunt trecute la categoria frici, ele nu sunt in intregime frici. Unele implica reactii de genul: dezgustator, neplacut si numai o parte din ele sunt catalogate ca fiind cu adevarat reactii la ceva periculos care sa implice frica autentica. De exemplu, poti sa fii dezgustat de broaste, gandaci de bucatarie, viermi, soareci sau molii, dar cu siguranta iti e frica de serpi mai ales daca stii ca acestia sunt veninosi.
Zoofobia cauze
Zoofobia este ceva comun si este raspandita in intreaga lume. In mod obisnuit se initiaza din cauza unei experiente nefericite din copilarie cu privire la anumite animale. Frica aferenta se rezolva de la sine pe masura ce copilul devine tanar si mai apoi adult. Asadar, de cele mai multe ori nici nu este nevoie de vreun tratament. Insa, mai sunt si situatii in care oamenii in toata firea raman cu fricile pe care le-au avut din copilarie.
Cel mai raspandit motiv din spatele zoofobiei este anxietatea intensa si stresul care se dezvolta in mintea indivizilor. Emotia se manifesta profund in creier si este reapelata de fiecare data cand individul se afla intr-o situatie stresanta. Mentionam ca nu toate fricile cu privire la animale pot fi etichetate ca fiind Zoofobie. Doar frica irationala si persistenta este zoofobie.
Zoofobia simptome
Clinica Mayo afirma ca simptomele de zoofobie se pot prezenta nu numai atunci cand pacientul se confrunta cu subiectul fricilor sale ci si in situatii in care doar crede ca asa stau lucrurile. Simptomele comune in plan fizic si emotional sunt:
- Ameteala, senzatie de lesin
- Senzatie de sufocare
- Intepenire pe loc (blocaj)
- Creste ritmul cardiac
- Respiratie rapida si superficiala
- Transpiratie, tremuraturi
- Dorinta de fuga
- Imagine mentala in care este atacat de animale (conform fobiei specifice)
Evident, zoofobia este o afectiune debilitanta pentru ca nu te sperii numai atunci cand vezi in fata ta animalul de care te temi ci il porti mereu in minte si te poti speria oricand. In situatii extreme, persoana suferinda de zoofobie ajunge sa se inchida in casa de teama ca nu cumva sa se intalneasca cu vreun animal.
Zoofobia tratament
Fiecare persoana suferinda trebuie sa inteleaga ca sunt milioane de oameni in intreaga lume care sufera de diverse forme de zoofobie. Din fericire, este o problema care se poate tratata. Foarte eficienta este terapia comportamentala in asociere cu medicatie pentru episoadele de fobie intensa. De mentionat este faptul ca medicamentele (sedative, antidepresive) reprezinta ultimul resort si se folosesc pentru cazuri grave sau momente intense. Desensibilizarea graduala este alta metoda eficienta pentru ca se desfasoara intr-un mediu controlat in care pacientul isi poate controla anxietatea (fobia) maxima.
Daca te recunosti in aceste randuri, nu mai amana – fa-ti programare pentru sedinte de terapie.