Tipuri de psihoza in tulburarea bipolara
Exista doua tipuri de psihoza la persoanele cu tulburare bipolara: psihoza congruenta și psihoza incongruenta. Aceasta inseamna ca simptomele va amplifica sau reflecta starea de spirit inainte de un episod maniacal sau depresiv. Uneori, ambele caracteristici pot aparea in timpul aceluiași episod.
Psihoza congruenta a dispozitiei
Majoritatea persoanelor cu psihoza in tulburare bipolara experimenteaza caracteristici congruente ale dispozitiei. Aceasta inseamna ca iluziile sau halucinatiile reflecta dispozitiile, convingerile dvs. sau episodul actual de tulburare bipolara (manie sau depresie). De exemplu, intr-un episod depresiv, este posibil sa aveti sentimente de vinovatie sau inadecvare. Intr-un episod maniacal, este posibil sa experimentati iluzii de maretie.
Psihoza incongruenta a dispozitiei
Simptomele incongruente ale dispozitiei sunt in opozitie cu starea ta de spirit actuala. Acest tip de psihoza poate implica auzirea vocilor sau gandurilor sau impresia ca sunteti controlat de altii. In timpul unui episod depresiv, este posibil sa nu simtiti vinovatia sau alte ganduri negative care sunt tipice in timpul depresiei. Rezultatele unui studiu din 2007 au indicat faptul ca persoanele cu psihoza incongruenta a dispozitiei in tulburarea bipolara sunt mai susceptibile de a avea nevoie de spitalizare.
Stim ce cauzeaza psihozele tulburarii bipolare?
Cauza exacta a psihozei in tulburarea bipolara nu este bine inteleasa. Dar știm cativa factori care pot juca un rol in dezvoltarea psihozei:
- Privarea de somn. Tulburarile de somn au fost asociate cu o calitate mai scazuta a vietii la persoanele cu tulburare bipolara si pot declansa simptome mai grave.
- Sex. Femeile cu tulburare bipolara prezinta un risc ridicat de manie și psihoza postpartum.
- Hormoni. Deoarece psihozele au fost asociate atat cu nașterea, cat și cu semnele precoce care apar in timpul pubertatii, hormonii pot juca un rol in dezvoltarea psihozei tulburarii bipolare.
- Cannabis. Canabisul este medicamentul cel mai frecvent utilizat pentru cei diagnosticati cu tulburare bipolara. Mai mult, unele cercetari sugereaza ca frecventa consumului de canabis creste proportional cu riscul de tulburari psihotice.
- Diferente genetice. S-a sugerat ca pot exista unele diferente genetice prezente atat la persoanele cu schizofrenie cat și la cele cu tulburare bipolara.
Tratamentul psihozei in tulburarea bipolara
Persoanele care au experimentat psihoze in tulburari bipolare raporteaza abordarea holistica drept cea mai eficienta dintre toate. Aceasta inseamna ca tratamentul dvs. ar putea beneficia de includerea urmatoarelor aspecte:
- Monitorizarea psihozei pe un planificator sau calendar și observarea rutinei, dietei și evenimentelor inainte si dupa episod.
- Prezenta unui partener de responsabilitate sau a unui grup de asistenta care sa va sfatuiasca daca sunteti la debutul unui episod sau credeti ca ati putea fi in mijlocul unuia.
- Evitarea alcoolului, despre care se știe ca intensifica simptomele tulburarii bipolare de zi cu zi si poate fi un factor declansator al maniei si psihozei.
- Dezvoltarea unei rutine pentru sanatate care sa includa un somn consistent, administrarea de medicamente conform prescrierii, o dieta alimentara corecta si socializare sanatoasa.
- Alocarea unui spatiu pentru activitatile dvs. preferate, care va ajuta sa ramaneti realisti.
Aceste strategii sunt recomandate alaturi de urmatoarele tratamente formale:
- Medicamente: psihiatrul va poate prescrie stabilizatori ai dispozitiei, antidepresive sau medicamente antipsihotice.
- Psihoterapie: terapia poate include consiliere individuala, terapie și educatie familiala, terapie de grup, etc.
Acum ca ai parcurs aceste randuri probabil ca ai inteles ca recuperarea din psihoza si tulburare bipolara nu se poate face decat cu ajutor de specialitate. La cabinetul de psihoterapie scurta stategica poti primi acest ajutor, indata ce-l ceri. Te asteptam sa-ti faci programare pentru sedinte de psihoterapie (se poate si online) si sa incepi sa-ti recuperezi viata si sanatatea.