5 Sfaturi pentru un parinte ideal. Afla ce sa faci pentru copilul tau

parinte

Atunci cand devii parinte si tii in brate acel ghemotoc de copilas de care esti 110% responsabil iti doresti sa fii un parinte ideal. Apoi intervine oboseala, stresul, munca si presiunile cotidiene. Continui sa-ti doresti acelasi lucru pentru copilul tau, dar iti dai seama ca esti limitat ca abilitati, energie, timp. Totusi, asta n-ar trebui sa te opreasca in a fii un parinte bun si atent la nevoile reale pe care le are copilul tau. Desi sunt multe principii folositoare pentru cresterea copiilor, noi am selectat 5 dintre ele.

Petrece timp cu el. Nu inlocui timpul cu cadouri

Majoritatea parintilor sunt ocupati. Adesea copiii raman cu bunicii, bonele sau sunt dusi la after school. Adica parintii isi vad copiii dimineata si seara. E foarte putin daca vreti sa va considere parinti si sa aveti o oarecare autoritate asupra lor. Daca veti continua asa vor ajunge nici sa nu va mai cunoasca drept mami si tati. Atunci cand va dati seama de asta si incepe sa va supere sentimentul de vinovatie, aveti tendinta de a le aduce copiilor gramezi de jucarii si hainute dragute, etc. Cadourile au rolul lor in viata unui copil, dar nu va inlocuieste pe voi. Parintele e parinte si cadoul e cadou. De ce insistati sa amestecati lucrurile in mintea copilului?

Tine-te de cuvant

Daca ii faci o promisiune ia-o in serios, cu gandul sa o implinesti. N-o face doar ca sa scapi de gura copilului. Iar daca intr-adevar e ceva care nu se (mai) poate face, trebuie sa-i explici copilului de ce si sa gasiti impreuna altceva suficient de bun si de placut pentru cel mic. Totusi, nu-ti face un obicei din a schimba… schimbarea. Altfel cel mic nu va avea incredere in tine si se va prabusi un fundament din viata lui – daca in parinti nu poate avea incredere, atunci in cine sa aiba? Va cauta pe cineva caruia ii va darui increderea lui.

Fii corect ca si parinte cu copilul

Daca vrei sa cresti un copil corect, invata-l sa fie corect. El vede la tine cum te comporti si te imita. De unde din alta parte sa invete? Explica-i valorile voastre ca familie, arata-i cum le aplici tu si de ce sunt bune. E posibil sa va loviti de situatii in care copilul chiar are o idee/propunere demna de luat in seama. Ia-o in seama, nu te gandi ca e doar un copil. Acorda-i sansa de a verifica propunerea pe care a facut-o. Isi va da singur seama daca a fost sau nu buna si daca mai merita increderea ta si cu alta ocazie.

Nu-l critica in public

Copiii au personalitate puternica si orice critica in public ii poate afecta. Asta nu inseamna sa-i lasi sa faca ce vor, oricand, oricum. Doar sa nu-i critici de fata cu prietenii lor, pentru ca asa doar le dai apa la moara, cum se spune. Copiii isi adreseaza si asa o multime de critici, observatii si mici rautati. De ce sa mai pui si tu paie pe foc? Ii spui acasa ce ai de spus, pe un ton calm si cu argumente. Sigur iti va multumi (peste ani!) pentru aceasta atitudine.

Fii un exemplu pentru el

E greu sa fii model pentru copil in orice clipa. Se va uita la cum reactionezi cand esti obosit si va face la fel. Se va uita cum te comporti cu partenerul, parintii tai sau cunoscutii. Si va face la fel. Iti va copia atitudinea fata de scoala, va comunica asa cum comunici tu. Va manca asa cum mananci tu. Va fi oglinda ta mai ales in aspectele in care nu vrei sa te copieze. Tocmai de asta e important sa-ti corectezi anumite obiceiuri inainte sa ai copii. Daca n-ai reusit inca, te vei lupta cu tine insuti si cu copilul tau in exact aceleasi privinte. Evident, lupta nu va fi in zadar. Dar probabil ca va fi una de durata.

E clar ca e greu sa fii parinte. Iar daca vrei sa fii cu adevarat un parinte bun e si mai greu. Motivatia ta e una buna si poti cere ajutor atunci cand te simti depasit. Partenerul de viata e ajutorul tau. Poti apela la ajutor de specialitate atunci cand consideri ca trebuie. Noi iti dorim sa te bucuri de copiii si familia ta exact asa cum iti doresti