Care este legatura dintre depresie si durerile de cap? 

Durerile de cap si depresia sunt foarte frecvente in randul populatiei, iar cercetarile arata ca sunt strans legate unele de altele. Persoanele care au dureri de cap au un risc mai mare de depresie. De asemenea, pot prezenta simptome de migrena din cauza depresiei subiacente. Durerile cronice de cap pot perturba viata de zi cu zi si poate provoca stres, anxietate si pot duce la depresie. Astfel, tratarea unei afectiuni poate ajuta si la imbunatatirea celeilalte.  

Cauze

O persoana cu depresie poate prezenta dureri de cap ca simptom. Depresia este o afectiune complexa. Cea mai probabila cauza este o combinatie de factori diferiti, inclusiv genetice, biologice si de context de viata. Medicii claseaza durerile de cap (tulburarile de cefalee) ca fiind primare sau secundare. Tulburarile primare de cefalee sunt mai frecvente. Ele includ migrena, cefalee de tip tensiune si dureri de cap localizate (in cluster). Tulburarile secundare ale pot rezulta din cauza unei leziuni la nivelul capului, a tensiunii arteriale ridicate sau a unei infectii.  

Durerile de cap si sanatate mentala

Tulburarile de cefalee sunt frecvente in randul populatiei, dar mai ales frecvente la persoanele care au depresie, anxietate sau ambele. Multe persoane care experimenteaza migrena prezinta, de asemenea, mai multe riscuri sa aiba depresie sau anxietate. Durerea cronica si stresul cauzat din cauza migrenei pot duce la probleme de sanatate mintala. Exista dezechilibre specifice cu substantele chimice numite serotonina si dopamina care pot sta la baza depresiei si a migrenei. Cu toate acestea, cercetatorii trebuie sa mai exploreze legatura specifica dintre cele doua afectiuni.

Durerea de cap si somnul

Depresia poate ingreuna somnul in mod serios. Privarea de somn poate declansa durere de cap si poate scadea rezistenta unei persoane la durere. Lipsa somnului poate provoca dureri de cap mai frecvente sau mai dureroase. Atat migrena, cat si tensiunea pot afecta somnul. Cercetari facute in 2017 sugereaza ca pana la 50% dintre persoanele care au migrena sau dureri de cap au tensiune si insomnie. Starea de oboseala poate provoca o stare de energie scazuta si poate agrava simptomele depresiei.

Deshidratarea

Depresia poate reduce energia, motivatia si pofta de mancare. Cand cineva este deshidratat, inseamna ca nu a consumat suficiente lichide si acest lucru poate fi un declansator al durerilor de cap. Este important sa bei suficienta apa zilnic pentru a preveni aparitia durerilor de cap.

Stresul

Depresia si stresul pot perturba semnificativ viata unei persoane. Simptomele depresiei pot include dificultati de concentrare, sentimente de vinovatie, pierderea interesului pentru hobby-uri, dificultati la munca sau unele de socializare. Aceste simptome pot duce la stres, ingrijorare si anxietate care, la randul lor, pot provoca dureri de cap mai frecvente.

Medicamentele

A lua in mod regulat medicamente de durere pentru migrena sau dureri de cap poate duce la dureri de cap si mai puternice care dureaza zile la rand. Utilizarea medicamentelor pentru durere „dupa cum este necesar” ar fi mai indicata din aceste motive.  

Migrena

Migrena poate duce si la depresie. Este o boala cronica care poate provoca durere continua si intrerupere in viata de zi cu zi. Migrena poate face planificarea dificila, iar o persoana se poate ingrijora sa lipseasca un eveniment important sau sa nu poata lucra. Migrena poate provoca, de asemenea, oboseala si pierderea apetitului. toate aceste elemente ale migrenei pot fi factori de risc pentru depresie.

Simptome

Simptomele depresiei variaza de la o persoana la alta. Starea mohorata poate aparea la multi dintre noi, dar un diagnostic de depresie trebuie sa indeplineasca criterii specifice. Simptomele depresiei dureaza saptamani sau luni si stau in calea activitatilor cotidiene, cum ar fi munca sau hobby-urile. Depresia poate avea simptome mentale, fizice si sociale. Pentru unii oameni, o durere de cap poate semnala inceputul unui episod depresiv. 

Exista multe tipuri de dureri de cap. Cateva exemple includ:

  • Durerea de cap care se simte ca o tensiune persistenta si care afecteaza gatul si scalpul. Stresul este o cauza comuna. 
  • Migrena este o afectiune medicala care provoaca o durere de cap care palpita. Alte simptome pot include greata, varsaturi, sensibilitate la sunete si  la lumina. 
  • Durerile localizate (in cluster) sunt severe si dureaza pana la 3 ore. Crizele se petrec in mod repetat de-a lungul unor saptamani si pot face persoana afectata sa se gandeasca la sinucidere.

 Tratamentul

Daca o persoana are depresie si dureri de cap este important sa le trateze pe amandoua. Tratamentele vor varia de la o persoana la alta. Majoritatea oamenilor beneficiaza de psihoterapie, medicamente sau ambele. Modificarile stilului de viata pot ajuta la sustinerea recuperarii. Tratarea durerilor de cap usoare pana la moderate implica odihna, hidratare si calmare a durerilor.

Migrena este o afectiune severa care in prezent nu are tratament.Tratamentele preventive si de recuperare plus sprijinul unui psihiatru si psiholog pot ajuta la tratarea depresiei si a durerilor de cap. Terapia scurta strategica poate fi o solutie precum si tehnicile de gestionare a stresului. 

Profilaxie

Intelegerea declansatorilor de dureri de cap poate ajuta la prevenirea lor. O persoana afectata poate face un jurnal despre urmatoarele:

  • fiecare durere de cap
  • cand se intampla
  • cum se simte
  • cat dureaza
  • orice tipare care se repeta

Poate o durere de cap se intampla in timpul unui episod depresiv cand o persoana nu a dormit bine. In mod similar, poate exista o legatura puternica cu stresul de la locul de munca. Orice observatie poate ajuta pe cineva sa identifice anumiti declansatori si sa sprijine specialistul in recomandarea tratamentului.

De asemenea, poate fi benefic sa aiba un program regulat de somn. Consumul multor lichide in timpul zilei ajuta la mentinerea unei stari de bine. Limitarea stresului poate sa nu fie intotdeauna posibila, dar unele lucruri pot ajuta la gestionarea stresului, inclusiv:

  • Sportul zilnic
  • Iesirile in natura
  • Exercitiile de respiratie
  • Relationarea cu prietenii sau familia
  • Acceptarea situatiilor care nu se pot schimba 

Cand sa mergi la un specialist

O persoana ar trebui sa vada un medic daca are simptome de depresie timp de 2 saptamani sau daca se gandeste la autovatamare sau la agresarea cuiva. Exista legaturi intre depresie, anxietate si tulburari de cefalee. Sa cauti ajutor pentru aceste conditii impreuna poate fi mai eficienta decat incercarea de a trata fiecare afectiune separat. Cunoasterea istoricului medical complet al unei persoane poate ajuta medicul sa ofere asistenta potrivita. Iti recomandam terapia scurta strategica pentru eficienta sa si pentru rapiditatea cu care te poti recupera din problemele care iti tulbura viata.