Depresie vs privare de somn? Uite cum poti sa faci diferenta

Atat depresia cat si privarea de somn sunt afectiuni foarte raspandite. E posibil ca o persoana sa sufere de privare de somn dar sa creada ca are depresie din cauza felului in care se simte. E posibil ca o persoana sa sufere de depresie si sa dea vina pe privarea de somn si sa nu ceara ajutor medical. Sunt si stituatii in care aceeasi persoana sufera de ambele boli si devine cu adevarat confuza cand i se cere sa spuna care sunt simptome de privare de somn si care de depresie. In randurile de mai jos incercam sa va ajutam sa faceti clar diferenta intre cele doua boli si in acest fel sa puteti cere ajutor specialistului potrivit. 

Privarea de somn

Poate parea o problema simpla: somn insuficient – se rezolva prin somn in compensare. Dar de fapt nu e deloc simpla. Atunci cand privarea de somn ajunge la nivel avansat chiar daca ar dori persoana afectata sa se odihneasca si sa se recupereze, nu mai poate. Organismul sau este epuizat si are nevoie mare de odihna, dar functionarea sa este atat de tulburata incat nici nu mai “stie” daca e noapte sau zi. Persoana afectata este somnoroasa ziua si sta cu ochii in tavan noaptea neputand cu niciun chip sa adoarma. De aici pot sa apara si alte probleme precum tulburarile alimentare (apetit crescut), oboseala permanenta, senzatie de ameteala si de uitare (oboseala afecteaza memoria imediata), apetit sexual scazut si schimbari de dispozitie (nu la fel de drastice ca in cazul tulburarii bipolare). 

Depresia

Depresia este perceputa ca o problema serioasa si chiar este. Daca s-ar cere ajutor de la primele semne de boala, pacientii s-ar putea recupera mult mai repede. Simptomele de depresie includ insomnia, scaderea capacitatii de concentrare, lipsa energiei, senzatie de vinovatie pentru situatia in care se afla si lipsa de speranta, ganduri de sinucidere. Cele mai multe confunzii intre cele doua boli apar pe segmentul insomniei si al lipsei de energie. Starea de “zombie” cum chiar depresivii definesc aceasta stare. 

Cum sa va recuperati din depresie sau privare de somn?

In acest moment sunteti in masura sa faceti diferenta intre cele doua. Recomandarea noastra este sa cereti ajutor medical pentru a va recupera repede din probleme, fara sechele si fara risc de revenire in viitor. Daca e vorba de o tulburare de somn se urmeaza un tratament medicamentos si, evident, e necesara multa odihna. Uneori e nevoie si de interventia unui psihoterapeut pentru corectarea obiceiurilor nesanatoase cu privire la somn. Depresia necesita mai multa atentie, pentru ca pacientul are nevoie atat de medicamente cat si de psihopterapie pentru a se recupera pe deplin. Recomandarea noastra, in ambele cazuri, este sa apelati la terapia scurta strategica. Aceasta este o forma rapida de recuperare din boala care ajuta pacientul sa se inteleaga mai bine, sa combata boala si sa fie pregatit si pentru viitor in caz ca apar probleme similare. Terapia se concentreaza pe solutii si pe cazul specific al pacientului si de obicei dureaza 7 sedinte. 7 saptamani pentru sanatate deplina.