Te poti vindeca de ergofobie

ergofobie

Ergofobia este o boala complexa. Poti sa suferi de ergofobie de sine statator dar de cele mai multe ori este asociata cu anxietatea sociala. Persoana afectata se teme atat de locul de munca dar si de riscul de a nu performa ca activitate profesionala. E posibil sa fie perturbata de galagie, stres, presiunea sefilor, intreruperile dese, telefoanele care suna mereu, proasta organizare, etc. Orice situatie sau dificultate care poate aparea intr-un loc de munca reprezinta o piedica pentru ele. Sunt atat de preocupate de alte lucruri, incat nu mai ajung sa se gandeasca la faptul ca fara un loc de munca nu au din ce trai. Adesea boala aceasta este perceputa drept lene, dar daca ar fi doar atat s-ar putea rezolva mai usor.

De ce apare ergofobia? 

  • Teama de respingere – mai mult sau mai putin toti avem aceasta teama de respingere. Pentru ca in fiintele noastre tanjim dupa “impreuna”, dupa comuniune si socializare.  
  • Trauma anterioara – daca ai cautat un loc de munca sau ai avut unul la care ai avut de suferit, nu mai ai nicio tragere de inima sa cauti alt loc de munca si sa incerci sa te integrezi.
  • Stres si anxietate – cand iti cauti un loc de munca treci prin multe interviuri, faci o gramada de drumuri, vorbesti cu multi oameni. Daca nu esti omul potrivit la locul potrivit ai mereu o stare de disconfort.
  • Depresie – tristetea profunda si dezinteresul pentru treburile comune pe care le provoaca depresia se complica atunci cand se asociaza cu ergofobia. Nu poti fii eficient, promt, punctual. Lucrurile treneaza si nu poti parasi acest fagas nesanatos nici daca vrei.
  • Probleme neurologice – mai rar, dar se intampla uneori ca persoanele cu ergofobie sa aiba probleme neurologice. Unele se pot recupera si incep sa munceasca, altele nu. Depinde problema neurologica pe care o au.
  • Unele medicamente – unele medicamente au reactii adverse mai multe si mai intense decat remediile pe care le ofera. Sau te ajuta in tratarea unei boli dar provoaca alta. Incearca sa nu ajungi la medicamente traing o viata echilibrata. Aceasta forma de ergofobie se recupereaza si prin schimbarea medicamentelor dar si prin psihoterapie.

Ce simte un suferind de ergofobie?

Ceea ce simte un ergofob nu e usor de tolerat. Nu sunt doar stari emotionale sau vointa slaba. Din punct de vedere fizic simte ameteala, greata, sufocare, transpiratie. Ca perceptie se simte separat de realitate, se simte in ceata. Nu se poate exprima daca este intrebat ceva, nu-si gaseste gandurile, cuvintele. Pentru toti cei din jur ergofobul pare ca se comporta anormal, dar in sufletul lui vrea sa fuga, sa se ascunda, sa planga, sa moara. Cand este singur sau cu cineva care il cunoaste are tendinta de a consuma alcool sau droguri cu speranta ca asa scapa de fobie. Din pacate doar accentueaza problema pe care o are.  

Tratamentul ergofobiei

Tratamentul ergofobiei este unul mixt: mediccamente, psihoterapie, grupuri de sprijin. Rata de recuperare este foarte buna. Exceptie fac doar persoanele cu daune neurologice masive care se pot recupera partial. Diagnosticul este pus de un psihiatru care prescrie tratamentul medicamentos si recomanda psihoterapia. Sunt mai multe tipuri de terapii si tehnici de recuperare asa ca nu trebuie decat gasita aceea care da roade la fiecare persoana in parte. Daca nu reusesti din prima, mai incearca. Sigur vei reusi.