Un pas mai aproape de gasirea unui tratament nou pentru tulburarea bipolara

Persoanele cu tulburare bipolara experimenteaza schimbari dramatice ale starii de spirit, osciland debilitant intre manie si depresie. O treime din persoanele cu tulburare bipolara pot fi tratate cu succes cu un medicament ce contine litiu. Ceilalti se lupta sa gaseasca optiuni de tratament care sa functioneze.

 

Progrese in cercetare

Cercetatorii americani de la Institutul Salk din Florida au utilizat tehnici experimentale pentru a descrie cum variatiile din curentii de potasiu si sodiu din celulele creierului persoanelor cu tulburare bipolara ar putea ajuta la explicarea situatiei in care unii pacienti raspund la litiu iar altii nu. „Este un progres interesant catre intelegerea mecanismelor celulare care provoaca tulburarea bipolara”, spune profesorul Salk Rusty Gage, autorul principal al studiului si presedintele institutului cu acelasi nume. “De asemenea, ne aduce un pas mai aproape de a putea dezvolta noi tratamente pentru aceasta boala”.

 

Studii mai vechi si mai noi

In 2015, Gage si colegii sai au descoperit pentru prima data diferentele initiale dintre celulele creierului pacientilor care raspund la litiu si a acelora care nu raspund. In ambele cazuri, neuronii din regiunea gyrusului dentat (din lobii temporali ai creierului) au fost hiperexcitabili – mai usor stimulati – in comparatie cu neuronii persoanelor fara tulburare bipolara. Dar, atunci cand au fost expuse la litiu, numai celulele de la respondentii cunoscuti de litiu au fost calmate de medicament.

 

O dilema: una sau doua boli? 

In noua cercetare, echipa lui Gage a efectuat experimente similare, dar cu sonde mai aprofundate si folosind un tip diferit de neuron decat inainte. Au crescut neuronii – numiti neuroni piramidali CA3 – de la sase persoane cu tulburari bipolare, dintre care trei au raspuns la litiu. In timp ce in studiile anterioare, neuronii DG de la toti pacientii bipolari erau hiperexcitabili, in noul studiu, doar neuronii CA3 de la respondentii de litiu erau hiperexcitabili tot timpul. „Neuronii erau foarte diferiti intre respondenti si nerespondenti. Era ca si cum ar fi fost doua boli diferite” sustine un alt cercetator.

 

Cheia poate fi nivelul potasiului din creier

Studiind mai indeaproape neuronii CA3 de la respondentii la litiu, echipa a descoperit ca aceste celule au un numar mai mare decat de obicei de canale de potasiu, precum si curenti de potasiu mai puternici prin aceste canale. Curentii crescuti de potasiu au fost responsabili pentru hiperactivitatea neuronilor CA3: cand au expus celulele la un blocant de canale de potasiu, hiperactivitatea a disparut. In mod intrigant, atunci cand au expus celulele la litiu, medicamentul nu numai ca a inversat hiperactivitatea, dar a redus curentii de potasiu in acelasi timp.

In plus, echipa a observat initial ca, in medie, neuronii CA3 de la nerespondentii de litiu aveau excitabilitate normala. Dar cand au privit mai atent celulele individuale de-a lungul timpului, au descoperit o alta poveste. „Au fost zile in care masuram celulele si toate erau hiperexcitabile, iar in alte zile, toate erau hipoexcitabile”, sustine un alt membru al echipei.

 

Potasiul si mecanismele celulare

Pentru a intelege mai bine ce a cauzat aceste fluctuatii, cercetatorii au proiectat o simulare de calcul a activitatii neuronilor CA3. Simularea computerului a relevat ca reducerile drastice ale curentilor de sodiu si o crestere a amplitudinii curentilor de potasiu ar putea duce la acelasi tip de instabilitate neuronala in neuronii CA3 – explicand atat hiperexcitabilitate cat si hipoexcitabilitate. Atunci cand cercetatorii au expus neuronii CA3 din nerespondenti la blocantii canalelor de potasiu, excitabilitatea lor a devenit mai aproape de nivelurile de control. Rezultatele au consolidat cazul in care curentii de potasiu joaca un rol important in tulburarea bipolara – atat la respondentii de litiu cat si la nerespondenti. Ele pot ajuta cercetatorii sa inteleaga cum sa tinteasca mai bine medicamentele necesare pacientilor cu tulburare bipolara. 

 

Pe intelesul tuturor

Daca suferi de tulburare bipolara si incerci sa urmaresti toate noutatile din acest domeniu cu speranta unui tratament dar n-ai prea inteles cercetarea complexa de care am mentionat mai sus, e bine sa stii ca s-a facut un pas inainte. Potasiul – o substanta chimica din creier – pare sa fie responsabila de schimbarile tale de dispozitie. Daca nici tu nu raspunzi la tratamentul pe baza de litiu care ti-a fost prescris pana acum, foarte curand e posibil sa apara un nou tratament care sa regleze nivelul potasiului din creier. Acesta poate sa te ajute pe tine sa ai stari controlabile si sa te bucuri de viata asa cum iti doresti. 

Trebuie sa mentionam ca oricat de bun si de nou ar fi tratamentul medicamentos folosit, el nu inlocuieste psihoterapia. Asadar, iti recomandam sa alegi o forma rapida de recuperare – precum psihoterapia scurta strategica – care sa te ajute in mod personalizat sa scapi de problema. Iti dorim multa sanatate.