Ai probleme cu somnul? Pozitia de dormit pe spate te poate ajuta

 

O multime de oameni dorm pe partile laterale, in pozitie fetala sau se intind cat este patul de mare. Unii dorm chiar si pe burta.

Desi ati putea crede ca somnul pe spate nu este pentru voi, poate fi o solutie simpla si rentabila pentru o serie de afectiuni: de la probleme de somn la probleme de sanatate fizica.

Stiinta din spatele somnului

Somnul pe spate este cunoscut oficial sub numele de culcare in decubit dorsal si ofera o serie de beneficii pentru sanatate pe care poate nu le-ati luat in considerare.

  • mentine coloana vertebrala aliniata
  • reduce durerile de cap tensionate
  • reduce presiunea si compresia pe piept
  • amelioreaza acumularea in sinusuri
  • previne ridurile si iritarea fetei

Un studiu din 2019 a constatat ca somnul pe spatele si cel in pozitie laterala sunt asociate cu mai putine dureri ale coloanei vertebrale decat somnul stomacal la adulti.

Desi somnul pe spate poate avea beneficii, cu siguranta nu este cea mai populara pozitie. Potrivit unui studiu din 2017, majoritatea oamenilor prefera sa doarma in lateral cand se apropie de maturitate. Interesant este ca studiul a remarcat faptul ca copiii dorm in mod egal pe spate sau pe burta.

Acelasi studiu a descoperit ca mai mult de 60% dintre adultii europeni dorm in pozitii laterale. Cu toate acestea, exista o multime de motive pentru a face schimbarea pe care v-o propunem.

Poate reduce durerile de spate si de gat

Somnul pe spate ajuta la reducerea presiunii asupra coloanei vertebrale. Dormitul pe burta cu capul intr-o parte este asemanator cu intoarcerea capului intr-o directie timp de multe ore in timp ce stai in picioare si provoaca durere. De asemenea, comprima coloana vertebrala, deoarece gatul este inclinat. Este mult mai usor sa va relaxati coloana vertebrala culcandu-va pe spate, folosind perne pentru confort si mentinand curbura naturala a coloanei vertebrale. Un studiu din 2017 a mentionat ca dormitul pe spate cu ambele maini in lateral este cel mai bun mod de a preveni durerea.

Poate imbunatati respiratia

Daca stai intins pe burta sau lateral, este posibil sa-ti aglomerezi spatiul de respiratie. Diafragma este muschiul responsabil pentru respiratie si comprimarea lui face ca respiratia sa fie mai superficiala. Studii multiple au legat respiratia diafragmatica profunda de: 

  • stres redus
  • starea de spirit imbunatatita
  • atentie imbunatatita

Un studiu din 2018 a mentionat ca respiratia lenta si profunda are ca rezultat producerea de melatonina, un hormon care promoveaza relaxarea, induce somnul si creste activitatea sistemului nervos parasimpatic.

Poate reduce eruptiile

Spalarea fetei, mentinerea mainilor departe de fata si reducerea consumului de zahar sunt solutii frecvent discutate pentru o piele curata. Dar ce se intampla in timp ce dormim?

Fetele de perna absorb sebumul din piele si par, precum si reziduurile produselor cosmetice apoi acestea sunt transferate pe fata in timp ce dormim.

Acest lucru poate contribui la probleme de piele, cum ar fi:

  • puncte negre
  • puncte albe
  • roseata si iritare

De ce sa nu evitati contactul perna-piele? Somnul pe spate tine fata departe de perna si, prin extensie, murdaria care o poate irita.

Poate preveni ridurile 

Dormitul pe burta cu fata pe perna va poate irita pielea, rezultand riduri. Acelasi lucru este valabil si pentru gat, care poate fi ridat in timp ce dormi.

Somnul pe spate va ajuta, de asemenea, sa va pastrati produsele de ingrijire a pielii pe fata nu pe fata de perna.

Dormind pe spate, evitati contactul fetei cu perna si mentineti gatul drept, prevenind dezvoltarea prematura sau adancirea ridurilor si a liniilor fine.

Poate reduce umflaturile (cearcanele)

Cand dormiti pe oricare parte a fetei, strangeti lichide in acea zona. Acumularea de lichid provoaca umflaturi in jurul ochilor si la nivelul fetei. Cand stati intinsi pe spate reduceti umflaturile, astfel incat sa va puteti trezi aratand la fel de odihnit pe cat va simtiti.

Poate ameliora acumularea sinusurilor

Dormitul cu capul ridicat deasupra inimii ajuta la ameliorarea congestiei si la prevenirea infundarii pasajelor nazale. Cand capul este in jos, mucusul se acumuleaza in sinusuri.

Daca va sustineti capul, gravitatia va face partea sa pentru a ajuta la drenarea mucusului si pentru a va mentine caile respiratorii libere.

Potrivit unui studiu din 2016, aceasta pozitie ajuta si la refluxul acid, cunoscut si ca boala de reflux gastroesofagian (GERD).

Poate preveni durerile de cap tensionate

Similar efectului sau asupra gatului si coloanei vertebrale, somnul pe spate va elimina presiunea din cap.

Durerile de cap cervicogene sau durerile de cap inradacinate in coloana cervicala, incep de la nivelul gatului si sunt adesea confundate cu migrenele. Simptomele pot include:

  • dureri palpitante pe o parte a capului sau fetei
  • gat intepenit
  • durere langa ochi
  • durere in caz de tuse sau stranut
  • sensibilitate la lumina si zgomot
  • vedere incetosata
  • stomac deranjat
  • nervi iritati

Prin mentinerea capului, gatului si coloanei vertebrale intr-o pozitie neutra, atenuati presiunea si evitati durerea.

Va ajuta sa va reglati ritmul circadian

Cand dormiti pe spate observati mai usor schimbarile de lumina.

Pe masura ce lumina soarelui se strecoara in dormitor, puteti primi mai bine semnalul de la soare ca este timpul sa va treziti.

Puteti gasi acest mod de trezire mai placut decat sunetul unui ceas cu alarma. In plus, lumina va ajuta sa va reglati ritmul circadian, astfel incat sa puteti dormi si sa va treziti in momente optime.

Chiar daca vi se pare un lucru mic si neimportant somnul este fundamental pentru sanatate. Chiar si numai cateva nopti de nesomn se poate rasfrange asupra sanatatii. Nu va neglijati somnul. Cautati ajutor de specialitate asa incat sa va puteti odihni mereu foarte bine.