Cosmaruri sau teroare nocturna? Ce sunt si cum sa te descurci cu ele

cosmaruri

Nu exista persoana care sa nu fi avut cosmaruri la un moment dat si cu siguranta nu-si doreste sa mai aiba asa ceva. Viata pe care o ducem, mereu agitata si preocupata, bolile de care suferim, traumele si multi alti factori contribuie la declansarea cosmarurilor nocturne. Si mai ingrijoratoare este teroarea nocturna, pentru ca reprezinta un moment extrem ce apare mai ales la copii. Care sunt asemanarile si deosebirile dintre cele doua si ce ar trebui sa facem ca sa le depasim mai usor? Putem sa scapam complet de ele? 

 

Cosmaruri

Toata lumea stie ca somnul are mai multe etape. Atunci cand dormi dar iti misti repede ochii are loc somnul REM. Cosmarurile se petrec in aceasta etapa si genereaza neliniste, spaima, neplacere si persoana se trezeste. Visul pare foarte real iar la trezire persoana si-l aminteste in intregime sau partial. Aceste momente de frica nocturna pot declansa tulburari emotionale, vinovatie, depresie, nesiguranta. Ele sunt frecvent intalnite la copii dar si adultii se pot confrunta cu ele.

 

Teroare nocturna

Teroarea nocturna reprezinta teama extrema dar persoana nu-si aduce amine exact de ce.  Aceste episoade se petrec in timpul somnului non-REM, care este un somn fara vise. Crizele pot dura pana la 15 min timp in care pacientul nu raspunde la stimulii generati de cei din preajma sa. Pacientul este transpirat, are puls rapid si foarte inspaimantat. Adorm la loc dupa ce criza s-a incheiat. Unele persoane pot deveni somnambule in timpul terorii nocturne.

  

Ce anume le declanseaza?

  • MedicamenteleUnele medicamente care se prescriu pentru afectiuni cardiace, alergii, diete, depresie, Parkinson, ulcer sau antibiotice pot avea ca reactie secundara cosmarurile si tulburarile de somn. Mergi la medic daca esti intr-o astfel de situatie pentru ca treptat ajungi la privare de somn care are consecinte grave. Medicul iti poate schimba tratamentul bolii pe care o ai asa incat sa-l tolerezi mai bine si sa poti dormi linistit. E posibil sa mai apara cosmaruri sau teroare nocturna in cazul persoanelor care au fost dependente de droguri sau alcool si incearca sa se lase. Cere ajutor daca estin intr-o astfel de situatie pentru ca e foarte greu sa te descurci singur. Risti sa ajungi la complicatii care sa iti afecteze sanatatea sau timpul de recuperare. Majoritatea medicamentelor pe care le luam pentru o afectiune sau alta pot fi intrerupte brusc fara efecte secundare. Dar mai sunt si unele pentru care e necesar sa mergem la medic si el sa decida daca e indicat sa schimbam ceva.
  • TraumeleEvenimentele traumatice, conflictele si problemele nerezolvare preseaza pe starea noastra emotionala si adesea rabufnesc in vis. Iar el se transforma in cosmar. E posibil ca unele traume sa se fi petrecut in urma cu zeci de ani, inca au putere sa influenteze o persoana si viata ei actuala. Asa se explica si stresul post-traumatic. Majoritatea copiilor sufera de cosmaruri care se diminueaza si trec pe masura ce ei cresc. Totusi, parintii n-ar trebui sa treaca foarte usor peste cosmarurile celui mic. Ar trebui sa inteleaga daca e la mijloc o problema care cere rezolvare sau doar o problema marunta, de fiecare zi. O problema netratata in copilarie poate ajunge o complicatie la varsta adolescentei sau la varsta adulta. Si atunci va fi mai dificil de diagnosticat si de tratat.

 

Tratament

Ca si in cazul altor afectiuni psihologice e necesar ca pacientul sa consulte un specialist. Acesta va analiza contextul sau de viata, afectiunile fizice pe care le are si cum le trateaza. Va putea sa-i spuna daca e vreun medicament care ii tulbura somnul sau sa gaseasca alta modalitate de recuperare.

Prin psihoterapie pacientul constientizeaza care sunt problemele care ii provoaca cosmaruri sau teroare nocturna. Poate fi vorba de stres major, eveniment traumatic sau depresie. Se poate folosi metoda desensibilizarii.