Depresia autoindusa prin consumul unor substante

 

Sunt multe forme de depresie, iar depresia autoindusa nu vine decat sa completeze complexul peisaj al acestei boli. Este forma care poate fi prevenita cel mai usor de catre majoritatea suferinzilor. Insa, presupune sa fii informat si sa vrei sa-ti pastrezi sanatatea.

Cum se declanseaza boala? Situatii aparent banale

 

 

Probleme legate de somn

Atunci cand o persoana are probleme legate de somn si foloseste sedative pentru a adormi. Daca primeste sedative de la medic, acesta va stii exact cat sa-i prescrie pentru a-l ajuta pe pacient. Dar daca acesta ia medicamente dupa ureche sperand ca se rezolva problema, va ajunge la una mai complicata decat cea de la care a pornit. Curand va avea stari de neliniste sau de dezinteres total fata de activitatile cotidiene, ba chiar fata de activitati placute, care pana atunci il bucurau. Daca realizeaza ca de la medicamentele luate i se intampla asta si nu le mai ia, starea fizica si emotionala va deveni si mai rea. Va semana cu un sevraj.


Confunda distractia cu alcoolul

O alta situatie in care se ajunge la abuz de substante este cand se confunda distractia cu alcoolul. Si chiar sunt doua lucruri diferite. Poti sa te distrezi cu prietenii fara sa consumi alcool pentru ca treptat ajungi dependent de el. Ti se pare normala sinonimia dintre alcool = distractie cool. Problema e ca de cate ori consumi alcool distractia iti e de scurta durata. Nu va dura decat atata vreme cat alcoolul circula in sistemul tau, dupa care vei avea o stare la fel rea ca si cum ai consuma droguri. Pentru ca alcoolul asta este. Daca te gandesti ca tu stii sigur cand sa te opresti, s-ar putea sa te inseli. Toti alcoolicii au zis asa la un moment dat in viata lor. Si daca te uiti la ei dupa o vreme nu vezi decat umbra celor care au fost. Si sunt si ei constienti de aceasta situatie trista.

Grave reactii adverse ale unor medicamente

Mai exista si alte situatii cand medicamente prescrise pentru diverse boli serioase ajung la grave reactii adverse. Asa se intampla in cazul calmantelor pe baza de opium, pentru ca acestea afecteaza sistemul nervos central.

Diagnoza si tratament

Diagnoza depresiei autoinduse se face destul de greu, prin eliminarea pas cu pas a altor cauze. Pacientul ajunge la medic atunci cand starea sa devine atat de rea incat interfereaza cu activitatile cotidiene. Si, ca de obicei, e necesara diagnosticarea de catre un psihiatru, prescrierea unui tatament medicamentos ajustat pe nevoile pacientului si sedinte de psihoterapie asa incat recuperarea sa fie deplina. Chiar si asa, pacientul va ramane cu vulnerabilitati la anumite substante si tratamentul chimic de recuperare va fi destul de greu de ajustat. Asa ca, e mult mai bine sa preveniti decat sa tratati.