Suspinul, semn al unor suferinte psihice

Suspinul apare ocazional si nu inseamna neaparat ca ai probleme. Insa, daca suspini mult intr-un interval scurt de timp inseamna ca e ceva care te tulbura. Poate fi vorba de o afectiune fizica – o durere, dar si mai probabil e vorba de o suferinta sufleteasca, psihica. In randurile de mai jos, exploram care ar putea fi cauzele si cand ar trebui sa ceri ajutor de specialitate.

Stresul

Factorii de stres se gasesc in mediul nostru de viata. Poate fi vorba de un pericol real care te pandeste si nu-l poti evita/opri (de exemplu pandemia) suferi din cauza lipsei de control care iti lipseste in viata. Poate fi vorba de o durere fizica ce se rasfrange asupra starii tale de spirit. De asemenea, poate fi vorba de stresul care te incearca atunci cand urmeaza sa dai un examen sau sa sustii un interviu pentru obtinerea unui loc de munca. Orice lucru important si greu de castigat poate reprezenta un factor de stres. Atunci cand esti stresat si organismul tau se resimte: creste ritmul cardiac, transpiri si apar dificultati digestive. E posibil sa apara si hiperventilarea daca respiri rapid. Din aceasta cauza ai senzatia ca ti se taie respiratia si ca sa te redresezi folosesti suspinul (oftatul).

Anxietatea

Conform studiilor efectuate in ultimii ani s-a putut face asocierea intre suspin si unele tulburari de anxietate precum tulburarea de panica, tulburarea de stres post-traumatic si cu fobiile. S-a descoperit de aproximativ 30% din persoanele participante la studiu ca subiecti au avut experiente traumatice si diverse tulburari mentale. Deloc de neglijat, au existat si cauze fizice care declansau suspinul precum durerea (simptom al mai multor boli fizice) care aveau ca si consecinta tulburarea starii de spirit si in final se ajungea la anxietate.

Depresia

S-a observat in baza unor studii ca si persoanele cu emotii negative precum tristetea sau disperarea ajung sa suspine destul de des, ca forma de exteriorizare. Afectiuni fizice foarte dureroase precum artrita reumatoida poate declansa alterarea starii de spirit si suspinul apare indata ca si semnal pentru specialisti.

Nota: desi in articolul de fata nu am analizat decat suspinul o situatie similara se prezinta si in cazul sughitului. Este deci posibil ca persoanele fara afectiuni fizice dureroase sa-si manifeste stresul, anxietatea, neputinta prin sughit frecvent. Nu neglijati aceste manifestari.

Cereti ajutor medical

Stim ca pentru unele persoane e usor sa ceara ajutor cand au o neputinta fizica, dar pentru una psiica n-ar indrazni sa procedeze la fel. Nu va condamnati la o suferinta constanta pentru ani de zile cand solutiile sunt la un clic distanta. Sedintele de psihoterapie pot fi exact ce ai nevoie si cu putin ajutor medicamentos te poti restabli pe deplin. Cu ajutorul psihoterapeutului si a psihoterapiei scurte strategice orice ti se pare imposibil devine posibil. Sunt disponibile sedinte online asa incat nu e nevoie sa te deplasezi la cabinet si nici n-o sa afle cineva ca ai cerut ajutor. Acorda-ti timp pentru recuperarea sanatatii si vei vedea ca psihoterapia scurta strategica este exact metoda de recuperare de care ai nevoie. Se concentreaza pe solutii personalizate si pe echiparea pacientului pentru prezent si viitor in combaterea suferintei pe care o are.