5 mituri despre bolile psihice care circula in Romania

La noi in tara exista multe mituri cu privire la bolile psihice. Mai multe decat in alte tari. Poate pentru ca o vreme psihologia a fost interzisa iar psihiatria redusa la minim. Dar daca ne dorim sa limitam raspandirea bolilor psihice si cei afectati sa gaseasca vindecare, recuperare si acceptare sociala trebuie sa renuntam la prejudecati. Iata cateva dintre acestea…

Daca te duci la psihiatru sau psiholog esti nebun

Nu. Nebunia e mai degraba un concept socio-filozofic decat unul medical. Putini oameni par sa-si dea seama ca o boala psihica este ca si una fizica. Adica trebuie tratata. Si pentru asta ai nevoie de un specialist, adica de un psihiatru care pune un diagnostic si prescrie medicamente si de un psiholog pentru psihoterapie de recuperare. Un bolnav psihic nu este un vinovat bun sa fie condamnat. Este un om care are nevoie de ajutor, iar judecata publica ce i se administreaza pe nestiute il indeparteaza de ajutorul care ii este atat de necesar. Oamenii ar trebui sa capete un obicei bun si folositor: sa judece numai dupa ce cunosc perfect atat boala cat si persoana, precum si demersurile medicale. Bolile psihice sunt foarte raspandite, asa ca oricine, oricand se poate imbolnavi. 

Daca ai depresie faci tratament toata viata

Nu neaparat. Pana de curand majoritatea tratamentelor se administrau pe durate lungi de timp din cauza insuficientei cunoasteri. Multe studii revelatoare s-au facut abia in ultimii 20-30 de ani. Sunt medicamente eficiente si psihoterapii scurte. Asadar situatia s-a imbunatatit in privinta tratamentelor. Exista psihoterapii eficiente de numai 7 saptamani si medicatii de numai 3 luni. Dun pacate creste incidenta bolii pentru ca din ce in ce mai multi oameni se imbolnavesc si nu cer ajutor. Cel mai probabil din cauza prejudecatilor din societate. 

Psihoterapia este inutila iar medicamentele dau dependenta

Din punctul unora de vedere psihoterapia este inutila, doar pentru ca nu ii cunosc beneficiile si nici faptul ca de boli psihice nu te poti vindeca fara ea. Probabil ca si din acest motiv (mit) multi bolnavi nu cer ajutor medical. E posibil ca unii bolnavi sa fii avut experiente nefericite cu diferite forme de psihoterapie – sa nu-i fi ajutat -, dar de aici pana la generalizare e cale lunga. In ultimii ani, cum spuneam si mai sus, s-au gasit multe forme de recuperare pentru bolnavi care sunt scurte si eficiente. Trebuie gasit psihoterapeutul cu care sa fii compatibil si sa perseverezi in propria recuperare. In privinta medicamentelor este in mare parte adevarat ca dau dependenta, dar nu toate sunt asa. Depinde de fiecare persoana in parte si de dozajul recomandat de psihiatru. Necesita ajustari fine la fiecare persoana in parte, dar medicamentele pot fi de ajutor in reglarea echilibrului chimic de la nivelul creierului. 

Copiii si tinerii nu pot avea boli psihice

Din pacate, copiii si tinerii pot avea si ei boli psihice. Acest mit este doar rezultatul unor carente de cercetare din decadele anterioare anilor ‘80. De atunci si pana acum s-a descoperit ca si copiii si tinerii pot suferi chiar de forme grave ale unor boli, intocmai ca si adultii. Singura diferenta este ca ei sunt mai receptivi la schimbare si la ajutorul medical care li se acorda. Daca observati semne de boala la copiii vostri nu le neglijati. Mergeti cu ei la specialisti ca sa nu se aleaga cu condamnari pe viata la un trai complet nefericit si plin de dureri si neputinte. 

Boala psihica nu e reala ci imaginara

Eronat. Boala psihica este foarte reala si foarte chinuitoare. Atat pentru bolnavi cat si pentru cei apropiati lor. Nu le poti spune “imagineaza-ti ca esti sanatos si gata” si boala sau chinurile sa inceteze brusc. E necesara diagnosticarea precisa a bolii, e necesar un tratament medicamentos si sedinte de psihoterapie de recuperare. Nu se fac toate astea pentru ceva imaginar, nu-i asa? 

Bolnavii trebuie tratati cu consideratie si incurajati spre recuperare si insanatosire. Au si ei dreptul la o viata normala, nu la una de prejudecati. 

Prin psihoterapie scurta strategica persoanele afectate de boli psihice se pot insanatosi rapid si pot duce viata pe care si-au dorit-o. Metoda terapeutica este de scurta durata, personalizata si eficienta. Daca aveti nevoie de ajutor, nu ezitati sa-l cereti la cabinet.