Cum sa te porti cu o persoana care sufera de dementa?

Un diagnostic de dementa poate provoca multa tristete. Atat la pacient care in fazele incipiente ale bolii realizeaza cat de mult va pierde din capacitatile pe care le are dar si pentru cei dragi ai acestuia care vor trebui sa digere toate schimbarile care vor urma. Cum ar trebui sa se poate cu persoana draga afectata de dementa? Cum sa faca fata si cum sa o ajute? Despre aceste lucruri vom dezbate putin in randurile care urmeaza. 

Bine de stiut

Inainte de toate trebuie sa intelegeti ca boala se instaleaza progresiv. Ii va fi greu sa isi aminteasca lucruri elementare, sa initieze discutii si sa le pastreze coerente, raspunsurile vor fi din ce in ce mai intarziate. Toate acestea pot consuma mult timp si energie pentru cei din jurul pacientului. Tendinta normala si explicabila este sa obosesti si sa iti doresti sa te departezi de bolnav. Este o situatie dureroasa pentru toata lumea implicata. 

  1. Atunci cand vreti sa stati de vorba cu bolnavul nu porniti de la premisa ca este inca asa cum a fost inainte de diagnostic. 
  2. Trebuie sa vorbiti rar si clar iar raspunsurile bolnavului sa le asteptati cu rabdare pentru ca vor fi lente. 
  3. Tratati cu respect bolnavul, nu-l repeziti, nu-l priviti de sus. Nu este vina lui ca este bolnav. Are nevoie de ajutor.
  4. Permiteti-i sa spuna ce vrea sa spuna, daca are vreun punct de vedere cu privire la sanatatea sa ori cu privire la altceva ce se discuta in preajma lui.
  5. Chiar daca uneori lucrurile pe care le va spune nu vor avea sens, nu incercati sa ridiculizati bolnavul. 
  6. Aveti grija la gesturile pe care le faceti in preajma bolnavului, la expresia fetei – nu doar la cuvintele pe care le rostiti. Uneori vorba spune un lucru si gesturile cu totul alt lucru. Astfel de situatii confuzeaza si mai tare pacientul. 
  7. Apropiati-va cu blandete si rabdare de pacient, tratati-l cu atentie si respect inclusiv prin pozitionarea fizica fata de el. Priviti-l, mangaiati-l, imbratisati-l. Situatia in care va aflati cu totii este foarte frustranta dar poate fi gestionata cu afectiune. 
  8. Daca este necesar, repetati ce ati spus anterior si indepartati orice factor disturbator (ex. Tv care merge continuu). 

Nu ezitati sa cereti ajutor

Din pacate dementa este o boala care nu are vindecare si nu se instaleaza mereu la persoane varstnice. Chiar si asa, pacientul trebuie sa urmeze un tratament asa incat simptomele sa poata fi tinute cat de cat sub control. Starea sa se va deteriora in timp, dar merita sa luptati alaturi de pacient pana la sfarsit. Ajutati-l sa urmeze tratamentele recomandate si daca simtiti ca aveti nevoie, suportul unui psiholog va poate fi de un real folos. Unele lucruri nu sunt usor de inteles si nici usor de pus in practica. Folositi orice ajutor vi se ofera! Inclusiv psihoterapie online, daca situatia o cere. Solicitati detalii la cabinetul de psihoterapie scurta strategica.