Depresiv in pandemie. Ce poti face?

Toata lumea este constienta de faptul ca despresia este mai raspandita si mai profunda de cand traim in pandemie. Specialisti, pacienti, rude ale lor deopotriva. Si este explicabil ca am ajuns sa nu mai vedem nicio speranta de mai bine, de revenire la vietile noastre asa cum erau ele inainte de pandemie. Normalitatea a devenit ceva de care suntem asa departe incat ne apuca plansul. Da, e greu sa traim asa. Si e normal sa avem nevoie de ajutor. Asadar ce sa facem ca sa putem duce totusi vieti cat de cat echilibrate si sa mai gasim in ele un strop de bucurie?

Ganduri care ne trag in jos

Cea mai intalnita premiza gresita este ca ne dorim vietile de dinainte de pandemie inapoi. Nu ni le va da nimeni. Lumea intreaga s-a schimbat intre timp. Pornim de la ideea ca am pierdut ceva valoros si ne zbatem sa-l recapatam. Am pierdut libertatea de miscare, pentru ca ni se cere certificat verde si majoritatea nu-l avem. Am pierdut sanatatea pentru ca din cauza pandemiei frica ne face vulnerabili la tot felul de alte boli iar medicii si spitalele sunt depasite de situatie. Am pierdut locuri de munca, relatii vechi si noi de prietenie, ne-am instrainat de realitate si traim din ce in ce mai mult in lumea virtuala. Adica ne invartim in cerc tot rumegand ganduri despre ce-am pierdut. Ne doare, ne intristeaza, ne bufneste plansul. Dar nu ne ajuta cu absolut nimic sa ramanem in starea asta. Da, am pierdut. Asa e in viata. Trebuie sa ne impacam cu gandul si sa mergem inainte. Sa ne adaptam la noua situatie de vietuire si sa incercam sa ne facem vietile frumoase.

Adaptarea la o noua situatie

Sigur ca nu ne place, dar nici nu trebuie sa privim lucrurile ca niste piedici. Daca asta facem in mintea noastra vor aparea tot felul de probleme care ne vor trage in jos. Adaptarea presupune sa facem un efort asa incat sa putem merge inainte. Viata trebuie sa mearga inainte chiar daca e pandemie. Cu curaj, cu efort, cu capacitate de a combate piedicile. A merge inainte nu inseamna ca esti de acord cu ce se intampla in jur. Inseamna sa fii puternic si sa ramai in picioare chiar si atunci cand vezi ca altii se prabusesc. Fii tare pentru tine si pentru ei. Ajuta-i daca poti chiar tu sau cere ajutor pentru ei.

Cere ajutor pentru tine si pentru ceilalti

In situatii grele descoperim cu uimire ca suntem mai puternici decat credeam, mai inventivi si mai perseverenti decat ne imaginam. Situatiile grele ne ajuta sa ne extindem limitele, sa ne redescoperim, sa gadim solutii nebanuite. Vremurile grele creeaza oameni puternici. Dar chiar si ei au nevoie uneori de ajutor. Un umar pe care sa plangi, o vorba buna sau o incurajare sau ajutor medical atunci cand te simti coplesit. Psihiatrii si psihologii sunt si ei oameni si-ti inteleg foarte bine situatia. Te pot ajuta cu medicatie adecvata, pot lupta de partea ta cu boala asa incat sa-ti eliberezi sufletul de povara care te apasa. Impreuna cu un psiholog sau psihoterapeut poti gasi solutii adecvate la sitiatia ta specifica. Mai mult, te pot introduce intr-un grup de sprijin care iti poate fi de un real folos.

In concluzie

Dupa cum vezi totul porneste de la ce gandesti. Trage linie peste ce-ai pierdut si fii gata pentru un nou inceput. E vremea potrivita sa te reinventezi. Nu poti trai in prezent gandindu-te la trecut pentru ca asa nu poti avea un viitor. Evalueaza prezentul, cine esti, ce poti face cu ceea ce ai si cum ai vrea sa arate viitorul tau. Pandemia e un nor pe cerul vietii tale. O sa treaca si el asa cum au trecut si alti nori. Anticipeaza soarele care va urma si treci la treaba. Fa lucruri grozave cu viata ta si abilitatile tale. Si cand ai nevoie de ajutor, cere-l. Il vei primi cu siguranta de la cabinetul de terapie scurta strategica. 

 

Hai, da Start schimbarii!